Укупно приказа странице

Zimnica ( 11 )



KISELI VRGANJI



POTREBNO


1 kg vrganja
5-6 zrna crnog bibera                  
3 lista lorbera
so
limun


PRIPREMA


1Komade vrganjakuvati 5-6 minuta u ključaloj slanoj vodi sa sokom od limuna i biberom .
2Povadite , ohladiti i ređati u tegle zajedno sa lorberom
3Naliti , zatvoriti i sterilizovati .


---------------------------------------------------

PEČURKE SA PAPRIKAMA




POTREBNO




2 kg bukovače ili šampinjona isečenih na listiće
1 glavica crnog luka sitno iseckanog
0.75 lit sirćeta                                                                  
1 dcl vode
30 gr soli
4-5 čenova belog luka
2 lovorova lista
5 očišćenih i na kockice isečenih crvenih paprika


PRIPREMA



1Pečurke kuvati u slanoj vodi 5 minuta ,pomešati s lukomi paprikom i ređati u tegle .
2Kratko prokuvati sastojke za preliv , ohladiti i preliti pečurke .
3Zatvoriti i sterilizovati - staviti tegle u veći sud sa vodom i s krpom na dnu suda , ostaviti da provri , kuvati 15-20 minuta i ostaviti tegle da se ohlade u toj vodi .

--------------------------------------------------


SLAČICA OD PAPRIKA






POTREBNO


12 krupnih zelenih paprika                          
12 krupnih crvenih paprika
10 krupnih glavica crnog luka
3 kašike soli
2 šole sirćeta
1 šolja šećera


PRIPREMA

1Očistiti paprike i luk , samleti , naliti ključalom vodom da ogrezne i kuvati 5 minuta .
2Ocediti , dodati sve ostale sastojke i na jakoj vatri kuvati 10 minuta .
3Vruću masu sipati u vruće tegle , zatvoriti i sterilizovati 15 minuta .


------------------------------------------------

PINĐUR

POTREBNO



8-10 kg mesnatih paprika
4 kg paradajza
5 kašika
šećera                                                        
4 dcl ulja za dolivanje
2 glavice iseckanog belog luka
so po ukusu
4 dcl vinskog sirćeta                                    



PRIPREMA


1Paprike ispeći , oljuštiti , očistiti , dobro ocediti , pa iskidati na rezance ili iseći nožem .
2Paradajz oljuštiti , naseći i kuvati sa šećerom dok se masa ne prepolovi .
3Dodati paprike , ulje ,so ,beli luk i peršun i pržiti do željene gustine . Na kraju dodati sirće , prokuvati i sipati u vruće tegle .
4Ostaviti u mlakoj rerni do ujutru da se uhvati korica .Sipati u svaku teglu po prst ulja , zatvoriti tegle i ostaviti na hladnom .


-----------------------------------------------------


KRASTAVCI  U  SIRĆETU




POTREBNO


2 kg krastavaca
2 lit vode
50 gr soli                            
1/4 lit sirćeta
biber
beli luk
1 konzervans



PRIPREMA


1Pomešati vodu , so , sirće i konzervans u većoj šerpi , staviti krastavce pritisnuti tako da krastavci ostanu potopljeni i ostaviti nedelju dana .
2Skinutti penu , poređati u tegle , zaliti presolcem i zatvoriti tegle .


-----------------------------------------------------------------------------------


DOMAĆI AJVAR




POTREBNO


8 kg paprika
0.4 l ulja                      
so


PRIPREMA


1Paprike ispeći , pa oljuštiti i staviti u đevđir da prenoće .
2Očistiti od peteljki i zrna , samleti , posoliti i staviti da se prže na ulju .Neprestano mešati dok sav sok ne uvri .
3Sipati u vrele tegle , staviti u toplu rernu , isključiti rernu i ostaviti da se prohladipreko noći 4Zaliti uljem odozgo i zatvoriti tegle .


-------------------------------------------------------------------------



PIKANTNI KORNIŠONI


POTREBNO


1 kg kornišona                                
1 lit vinskog sirćeta
2 lista lorbera
1 feferon
1 štapić rena
5-6 čenova belog luka


PRIPREMA


1Kornišone poređati u tegle , dodati začine , naliti sirćetom , pokriti salvetom i držati tako mesec dana pre no što se tegle zatvore .


----------------------------------------------------------------------------------


CVEKLA SA RENOM



POTREBNO


2,5 kg cvekle
1l sirćeta
2 l vode                              
350 gr šećera
100 gr soli
3 kašike rendanog rena
kim po ukusu



PRIPREMA


1Cveklu skuvati , ohladiti ,oljuštiti i iseći na kolutove .
2Sastojke za prelivskuvati i ohladiti .
3Zaliti cveklu i zatvoriti tegle .




-------------------------------------------------------------------------------------------


GRČKA BORANIJA

POTREBNO


750 gr zelene boranije
500 gr crnog luka                          
so
6 čenova belog luka
kašičica bibera u zrnu
1 lit maslinovog ulja
majoran


PRIPREMA


1Boraniju kuvati 10 minuta u osoljenoj vodi .
2Očišćen crni luk iseći na polovine i kratko blanširati
3Ostale sastojke ređati u tegle i preliti uljem da ogrezne . Drvenom kašikom promešati da izađe sav vazduh
4Poklopiti i ostaviti na hladnom , ali ne u frižideru .Ako je potrebno dodatavati ulje .
5Posle 15 dana boranija je spremna za jelo .



-----------------------------------------------------


BORANIJA U TEGLI





POTREBNO


2 kg boranije                                                    


ZA PRELIV


2 l vode
0,5 l sirćeta
o,5 kg kristal šećera
1 konzervans




PRIPREMA


1Prokuvati kratko preliv , dodati boraniju i kuvati 3 minuta .
2Staviti u tegle i sterilizovati ih 20 minuta u ključaloj vodi .


-------------------------------------------------------------------------------------


MAKEDONSKA LJUTENICA


POTREBNO


ljute šilje
ulje za prženje
so
lorber
krupno mleveni biber
celi čenovi belog luka
seckani peršun
mirođija
vinsko sirće                                                    


PRIPREMA


1Svaku papriku izbockati , pa pržiti na ulju .
2Ispržene paprike slagati u teglu , a između svakog redapaprike posipati začine .
3Pune tegle zaliti uljem od prženja , posle 24 časa dopuniti tegle do vrha vinskim sirćetom , zatvoriti i sačekati mesec dana da pudu spremne za jelo .

Нема коментара:

Постави коментар