TESTO ZA PALAČINKE
POTREBNO
2 jajeta
2,5 dcl mleka
0,5 dcl kisele vode
2 kašike ulja
brašno
so
PRIPREMA
1Jaja umutite metalnom metlicom .
2Dodajte dve kašike brašna i dobro izmutite da nema grudvica .
3Uspite kiselu vodu i mleko , posolite i izmutite .
4Dodajući po malo brašna i stalno muteći regulišete gustinu testa .Sa mutilice treba da se odvaja tanak mlaz testa kad je podignete iznad posude .
5Dodajte ulje i još malo izmutite .
6Palačinke izlivajte kutačom u vreo tiganj sa malo ulja i okrećite kada se gornja strana osuši , pa pecite još jedan minut .
-----------------------------------------------------------------------------------------------
ORASNICE
POTREBNO
8 palačinki
16 kašičica meda
400 gr mlevenih oraha
nekoliko celih oraha
PRIPREMA
1Za filovanje palačinkivam je potreban med koji se nije ušećerio , da biste mogli lako da ga mažete . Takođe , valjalo bi da med bude bagremov ili neki drugi blažeg ukusa . Med jakog ukusa , kao što je onaj od lipe , može da pokvari užitak svojom izraženom aromom .
2Na svaku palačinku stavite po jednu kašičicu meda , pa obilno nanesiti mleveneorahe .
3Savijte palačinke u trougao i složite po dve u tanjir . Ponovo svaku palačinku prelijte kašičicom meda i pospite orasima .
4Ukrasite polovinamajezgra oraha i služite odmah .
------------------------------------------------------------------------------------------
ŠARENE PALAČINKE
POTREBNO
testo za palačinke
prehrambena boja
namaz po želji
PRIPREMA
1Testo za palačinke podelite na onoliko delova koliko različitih boja imate .Obojte svaki deo i ispecite palačinke na uobičajen način .
2Nadevajte palačinke po želji .
NAPOMENA
Odlična poslastica za dečije proslave .
------------------------------------------------------------------------------
FRUŠKOGORSKE PALAČINKE
POTREBNO
8 palačinki
400 gr slatkog od šumskog voća
1 čašica vinjaka
PRIPREMA
1U tiganju zagrejte slatko , vinjak i malo vode .Mešajte dok alkohol ne ispari , pa prelijte preko palačinki unapred serviranih na tiganju .
-------------------------------------------------------------------------
KREP SUZET
POTREBNO
8 palačinaka
2 pomorandze
100 gr šećera
1 kašičica butera
PRIPREMA
1 Jednu pomorandzu dobro oprite , pa joj koricu sitno narendajte na trenici .Oljuštite i iscedite sok . Drugu pomorandzu oljuštite i sitno iseckajte .
2 U tiganj uspite sok od pomorandze , pa dodajte i mešajte dok se ne otopi . Ostaviti da provri , pa dodajte puter .
3Svaku palačinku stavite u tiganj sa saftom i uz pomoć viljuške savijte u trougao . Slažite po dve tako pripremljene u tanjir .
4U ostatak safta dodajte koricu od pomorandze i iseckajte pulpu i mešajte dok se dobro ne zagreje , pa prelijte preko palačinki .
NAPOMENA
Služe se vruće .
----------------------------------------------------------------------------------------
PALAČINKE SA PILETINOM
4 velike palačinke
200 gr pilećeg belog mesa
4 kisela krastavčića
100 gr majoneza
so i biber
PRIPREMA
1 Belo meso isecite na filete , pa posolite , pobiberite i ispržite na malo vrelog ulja. Kad se prohlade iseckajte ih na štapiće .
2Svaku palačinku premažite majonezom i nafilujte belim mesom i seckanim krastavčićima .
----------------------------------------
ŠERI PALAČINKE
POTREBNO
4 palačinke
4 kašike eurokrema
4 kašike mlevenog plazma keksa
višnje iz kompota
PRIPREMA
1 Palačinke premažite eurokremom , pospite keksom i višnjama .
2 Savijte i ukrasite .
---------------------------------------------------------------------------------
BANANA SMIT
POTREBNO
4 velike palačinke
4 banane
4 kašike meda
šlag
PRIPREMA
1 Palačinke nadevajte bananama presečenim na pola , medom i šlagom .
2 Savijte i ukrasite .
--------------------------------------------------
SNIKERS PALAČINKE
100 gr nutela krema
4 kašike mlevenog kikirija
1 dcl slatke pavlake
50 gr šećera
1 Upržite šećer na tihoj vatri , ulijte pavlaku i mešajte dok se ne otopi , pa sklonite sa vatre .
2 Palačinke nadevajte ostalim sastojcima i prelijte pripremljenim karamel kremom
---------------------------------------------------------
GURMANSKE PALAČINKE
POTREBNO
malo gušće testo za palačinke
200 gr šunkarice
200 gr trapista
1/2 struka praziluka
200 gr šampinjona
biber i so
ulje
origano
PRIPREMA
1 Da biste pripremili gurmansku palačinku neophodna su vam dva tiganja približno iste veličine . Tiganji mogu da budu i sa debljim dnom .
2Iseckajte šunkaricu i šampinjone pomešajte sa testom , posolite i dodajte malo bibera i origana , pa dobro promešajte .
3Trapist , šunkaricu , i šampinjone pomešajte sa testom , posolite i dodajte malo bibera i origana , pa dobro promešajte .
4 Ujedan tiganj sipajte malo ulja i poređajte nekoliko kolutova praziluka .Kad praziluk počne da cvrči , okrenite kolutove , a u tiganj uspite četvrtinu pripremljene mase .Na drugu ringlu stavite drugi tiganj sa malo ulja da se greje .
5Kad donja strana palačinke bude pečena , prevrnite je u drugi tiganj , da se ispeče i donja strana . Na isti način pripremite još tri palačinke .
NAPOMENA
Neophodno je koristiti dva tiganja , jer u jednom ove palačinke ne možete da okrećete a da ostanu cele , pošto su debele .
---------------------------------------------------------------------------
ŠVEDSKI POLJUBAC
POTREBNO
8 palačinki
2 kesice pudinga od vanile
1/2 litre mleka
2 jaja
prezle
brašno
ulje
sladoled od čokolade
PRIPREMA
1 Puding pripremite po upustvu sa kesice zasladite i ostavite da se ohladi , ali ne skroz kako se ne bi stegao .
2 Svaku palačinku nafilujte pudingom i savijte u kocku .
3 U jednom tanjiru viljuškom razmutite jaja a u drugi sipajte brašno , a u trći prezle .
4 Svaku palačinku ovlaš pokvasite vodom , pa uvaljajte prvo u brašno , pa u jaja , pa u prezle . Naročito dobro ispohujte krajeve , kako se palačinke ne bi razmotale . Pržite u dubokom vrelom ulju dok ne porumene .
5 Poslažite na salvet da se ocedi suvišna masnoća , pa , servirajte vrelo sa kuglom sladoleda na svakoj palačinki .
---------------------------------------------------------------------------
SRPSKE PALAČINKE
POTREBNO
300 gr sitnog sira
1 dcl pavlake
3 kašike kajmaka
2 jaja
brašno
prezle
ulje
PRIPREMA
1 U sitni sir dodajte pavlaku i kajmak , pa dobro izgnječite i izmešajte viljuškom .
2 Svaku palačinku nafilujte sa po dve kašike smese i zamotajte kao sarmu .
3 U jednom tanjiru viljuškom razmutite jaja , u drugi sipajte brašno , a u treći prezle .
4 Svaku palačinku ovlaš pokvasite vodom pa uvaljajte prvo u brašno zatim jaja , pa u prezle . Pržiti u dubokom vrelom ulju dok ne porumeni .
5 Poslažite na salvet ili kuhinjski papir da se ocedi suvišna masnoća , pa služite vruće kao glavno jelo .
-----------------------------------------------------
VOĆNE KORPICE OD PALAČINAKA
1/2 limuna
1 jabuka
2 pomorandze
4 kivija
2 banane
1 manja konzerva ananasa
med
šlag
ulje
1 Limun dobro operite , pa polovinu korice narendajte u testo za palačinke .Dodajte dve kašičice soka od limuna , pa dobro izmešajte .
2 U tiganju velikog prečnika ispecite velike i malo deblje palačinke . Svaku palačinku stavite preko dugačke staklene čaše obrnute naopako .
3 Čaše poslažite na pleh i pažljivo stavite u hladnu rernu , pa je uključite na 150-200c . Pecite , odnosno , sušite dok palačinke ne postanu tvrde i krte . Ako tokom sušenja počnu jako da tamne , odmah smanjite temperaturu u rerni i malo odškrinite vrata .
4 Osušene palačinke izvadite iz rerne i ostaviti da se potpuno ohlade , pa pažljivo skinite čašu .
5 Operite , očistite i iseckajte pripremljeno voće .Dodajte tri kašike meda , malo soka od limuna i ananas oceđen od soka . Pažljivo izmešajte i napunite korpe od palačinki . Ukrasite svežim šlagom i odmah služite .
---------------------------------------------------------------------------
PALAČINKE OD ČOKOLADE
POTREBNO
80 g čokolade
120 g šećera
150 g lešnika
4 žumanca
5 belanaca
150g džema od malina (po ukusu)
40 g putera
kakao
PRIPREMA
1Iseckajte lešnike i čokoladu na komadiće . Čokoladu stavite u šerpu , dodajte 4 kašike vode
i rastopite je na pari tako da dobijete glatki krem .
Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi .
2Umutite žumanca sa šećerom u čvrst , skoro beo krem .
Dodajte ih u krem od čokolade zajedno sa iseckanim lešnicima i pažljivo promešajte .
Umutite čvrst sneg od belanaca i pažljivo ga umešajte u krem .
3Zagrejte u teflonskom tiganju prečnika 20 cm malo putera , zatim sipajte 2 kašike
krema tako da se rasporede svuda po tiganju .
4Pržite 2 minuta jednu stranu , zatim prevrnite i ispecite drugu stranu .
Svaku palačinku stavite na tanjir , namažite tankim slijem džema, umotajte ,
pospite odgore kakaom i odmah služite .
Нема коментара:
Постави коментар