Укупно приказа странице

Pizze , špagete i lazanje ( 6 )



ŠPAGETI S BELIM LUKOM , ULJEM

I LJUTOM PAPRIČICOM


POTREBNO                                        

320 g špageta
120 ml maslinovog ulja
4 čena belog luka
1 ljuta papričica
co


PRIPREMA

Pristavite dosta vode da provri , ne solite dok ne počne da vri , a onda stavite
špagete i promešajte .
U međuvremenu zagrejte ulje u bećem tiganju u koji će kasnije moći da stanu špagete .
Dodajte čenove belog luka u ljusci , blago zgnječene .
Propržite beli luk i ljutu papričicu isečenu na sitne komadiće pazeći da ne zagore .
Potom odstranite beli luk , smanjite vatru i u tiganj dodajte pola kutlače vode
u kojoj se kuva testo .
Na taj način sos će se bolje vezati za špagete . Promešajte drvenom varjačom ,
pojačajte vatru i ostavite da tečnost malo ispari .
Oceđeno testo sipajte u tiganj , pažljivo mešajte 1 minut .
Skinite sa vatre i odmah poslužite .


---------------------------------------------------------------------------------


ŠPAGETI "ALA KARBONARA"


POTREBNO                                        

120 g mesnate slanine
60 g tvrdog sira
3 jaja
2 kašike maslinovog ulja
320 g špageta
so , biber


PRIPREMA

Isecite mesnatu slaninu na kockice i propržite je na ulju u tiganju .
Mešajte varjačom dok masnoća ne postane prozirna .
U dublju činiju razbijte jaja ,  dodajte rendani tvrdi sir i pažljivo promešajte .
Ocedite testo kuvano "al dente" (da pod zubima zadrži čvrstoću i kompaktnost) , i sipajte
ga u tiganj mešajući 1 minut .
Sve sipajte u dublju posudu i pre služenja izdašno pobiberite .

NAPOMENA

Treba koristiti mesnatu slaninu ili svežu pančetu , a nikako dimljenu !



-----------------------------------------------------------

TESTO ZA PIZZU

POTREBNO


300 gr mekog brašna                        
1 kvasac
200 ml vode
1 kašičica soli
prstohvat šećera


PRIPREMA


1 Sipajte brašno na dasku za mešanje , dodajte kvasac razmućen u mlakoj vodi sa šećerom koji je
prethodno stajao  5 minuta u toj mlakoj vodi i počeo da radi .  Mesite oko 5 minuta , zatim dodajte
so koju ste razmutili u preostaloj vodi i mesite dok ne dobijete čvrsto , elastično i glatko testo .
2 Stavite testo u veću posudu ,posolite , pospite ga brašnom ,pokrijte ga krpom i ostavite da naraste najmanje 20 minuta na toplom mestu .
3 Testo razvucite u malo deblju koru , uzdignutih ivica koje omogućavaju da sadržaj koji se na nju stavlja ne iscuri


-----------------------------------------------

MARGARITA




POTREBNO

TESTO ZA PICU                                                



ZA NADEV


3 sveza i vrlo zrela paradajza
1 lopta svezeg mozzarella sira
maslinovo ulje
malo soli
svez bosiljak (jedna vezica)



PRIPREMA



1Od pripremljenih sastojaka umesiti testo srednje mekoće, uviti ga u plastičnu foliju
i ostaviti da odsoji u frižideru nekoliko sati a moze i preko cele noći .


2Pre upotrebe testo jos jednom lagano premesiti na stolu (pri tom ruke i sto posuti
brašnom da se ne bi lepilo).
Sada napraviti lopticu, malo je uvaljati u brašno i razvuci oklagijom.
Testo odmah poloziti u podmazan pleh.


3Da bi se paradajz lakše oljuštio stavite ga u dublju posudu, u drugoj posudi dobro zagrejte vodu i njome prelijte paradajz.
Sacekajte 10-tak minuta, odlijte vodu, sacekajte jos neki minut da se paradajz prohladi , pa ga oljuštite . Sada ga iseckajte na sitne komade i propasirajte viljuškom .
Ako mislite da bi bilo idealno da ga izmiksate u blenderu ,  nemojte to raditi . Prvo zato sto kraljica Margarita i njen glavni kuvar nisu imali blender a drugo, zato sto tako mozete razbiti seme paradajza sto bi pizzi moglo dati malo gorak ukus .


4Nakon toga u odgovarajucu posudu naliti malo maslinovog ulja, dodati paradajz, posoliti i prodinstati dok se malo ne zgusne (da dobije gustinu sosa).
Ovim sosom od paradajza premazati pizzu, od gore poloziti kriske mozzarela sira i pizzu peci u jako zagrejanoj rerni (20-25 minuta).


5Cim je pizza pečena i jos vrela posuti je svezim listovima bosiljka.







-----------------------------------------------------

PIZZA NAPOLIATANA 2


POTREBNO


TESTO ZA PICU


POTREBNO ZA NADEV              


2 sveza paradajza
1 konzerva sardina
2 cena belog luka
6 maslinki
malo soli
1 kasika maslinovog ulja
origano
bosiljak




PRIPREMA


1Pomesati sve sastojke za testo ,  rukom dobro izraditi i ostaviti na toplom mestu, da se "odmori" 15-tak minuta .

2Nakon toga testo rastanjiti i ravnomerno rasporediti u vec podmazan i odgovarajuci pleh . Od gore ga ovlaš premazati maslinovim uljem .

3Sada paradajz oljustiti i iseci na kolutove pa ga poredjati preko testa. Sitno naseckati beli luk pa ga zajedno sa ostalim zacinima posuti preko paradajza . Zatim proizvoljno naredjati sardine i maslinke .

4Dobro zagrejati rernu i pizzu peci 20-30 minuta .





--------------------------------------------------------


PICA NAPOLITANA




POTREBNO

Testo za picu


300 gr svežeg paradajza                                    
1 kašika kapra
sušeni origano
ulje
so


PRIPREMA


1 Isecite paradajz na kolutove , posolite ga i ostavite i stavite u cediljkuda bi se oslobodio suvišne tečnosti
2 Stavite testo na radnu površinu , razvucite ga rukama i prebacite u pleh niskih ivica podmazan uljem .
3 Zagrejte rernu na 200c .
4 Isitnite paradajz rukama i rasporedite ga po površinipice , dodajte kapar , origano i začinite sa malo ulja .
5 Stavite picu u rernu i pecite 20 minuta .


NAPOMENA


Služite odmah .

Нема коментара:

Постави коментар