----------------------------------------------------------------------------------
SVINJSKI TOKANJ , ŠERTEŠTOKANJ
POTREBNO
700-800 gr krtog mesa
isečenog na manje komade
1 kašika masti
1 kašika slatke ili ljute aleve paprike
1 kašika brašna
1/2 šolje pavlake
2 kašike soka od limuna
500 gr nasečenog krompira
so
biber
PRIPREMA
1Na masti propržite luk ,zatim meso i papriku ,pospite brašnom ,dodajte limun ,pavlaku i malo vode i dinstajte dok ne omekša .
2Pri kraju dodajte krompir i nalijte jelo vodom da ogrezne ,pa ga kuvajte dok krompir ne omekša .
---------------------------------------------------------------------------------
SUVA REBRA SA BELIM LUKOM
POTREBNO
1,5 kg suvih rebara
NAPOMENA
Sos od žutog šećera
možete naći na stranici sosovi i prelivi .
PRIPREMA
1Staviti veliki lonac vode da proključa .
2Iseći rebra na delove i dodati ih u kipuću vodu .Poklopiti i kuvati 30 minuta , dok ne omekšaju .Dok se rebra kuvaju napraviti sos od žutog šećera .
3Skloniti rebra sa vatre i raseći meso između kostiju .
4U šerpi u kojoj smo napravili sos dodati rebra i ostaviti sve da proključa .
5Kuvati još 10-15 minuta .
---------------------------------------------------------------------------------
BURITOS
POTREBNO
500 gr junećeg buta
1 kašičica maslinovog ulja
1 crni luk sitno iseckan
1 štapić cimeta
4 karanfilčića
1 list lorbera
2 šolje juneće supe
8 tortilja
paradajz salsa
PRIPREMA
1Očistiti meso od masnoće i iseći na kocke veličine 2 cm .
2Zagrejte ulje u tiganju srednje veličine i dinstati dok meso ne bude zlatno braon boje .
3Dodati štapić cimeta , karanfilčić , lorberov list i juneću supu .
4Zagrejati do ključanja , zatim smanjiti temperaturu i dinstati poklopljeno još 30 minuta ili dok meso ne omekša ,a tečnost skoro sva nestane .
5Izvaditi štapić cimeta ,karanfilčić i lorberov list .
6Meso usitniti sa dve viljuške .Služiti vruće ili hladno uvijeno u tortilji kao palačinke , sa paradajz salsom i salatom .
NAPOMENA
Recept za paradajz salsu možete naći na ovom istom blogu , samo na stranici sosovi .
-------------------------------------------------------------------------------
REBARCA U SAFTU
POTREBNO
8oo gr svežih svinjskih rebaraca
0,5 dcl soja sosa
1 dcl soka od paradajza
1 kašičica senfa
2 kašike vuster sosa
1 kašičica šećera
3 čena belog luka
1 pomoranđža
ulje
biber
so
PRIPREMA
1Svinjska rebra iseći na manje komade .
2Beli luk sitno iseckati , a pomoranđžu iscediti .
3U odgovarajućoj posudi sjediniti soja sos ,sok od paradajza , senf , šećer , vuster sos , sok od pomoranđže , beli luk i malo bibera po ukusu .
4U pripremljenu smesu natopiti svinjska rebarca i ostaviti ih da se mariniraju najmanje 120 minuta .
5Vatrostalnu posudu nauljiti u nju poslagati marinirana rebarca , pa ih preliti ostatkom marinade .Peći u zagrejanoj rerni na 200c dok ne porumeni .
6Pečena rebarca poslužiti uz pržene šargarepe ili krompire .
-----------------------------------------------------------------------------------
SVADBARSKI KUPUS
POTREBNO
2 glavice kiselog kupusa
suva svinjska butkica
10 zrna bibera
500 gr junećeg mesa
4 lista lorbera
2 glavice crng luka
3 šargarepe
1 paškanat
300 gr suve slanine
2 suve paprike
2 kašičice crvene začinske paprike
PRIPREMA
1Suvo meso prokuvajte i isperite ga .
2Na dno lonca stavite slaninu isečenu na kriške , a svaku glavicu kupusa presecite na po osam delova .Preko slanine stavite red kupusa , red mesa i po jednu polovinu date količine povrća i začina .
3Preko ovog sloja stavite butkicu , pa preostale namirnice složite istim redom .Na vrh stavite suve paprike
4Nalijte hladnom vodom tako da jelo ogrezne i kuvajte na tihoj vatri četiri-pet sati .
5Za vreme kuvanja ne mešajte , već lonac povremeno protresite da jelo ne zagori .
6Pri kuvanju voda treba da uvri kako kupus ne bi bio previše čorbast , a bićete sigurni da je jelo gotovo kada se meso od butkice lako odvaja .
---------------------------------------------------------------------------------------------
SVINJSKE KRMENADLE SA KRASTAVCIMA I JAJIMA
POTREBNO
1 kg svinjskih krmenadli
4 tvrdo kuvana jaja
150 g kiselih krastavaca
1 kašičica aleve paprike
peršun (sitno iseckan)
ulje
so, biber
PRIPREMA
1 Krmenadle isečemo, posolimo i pobiberimo.
2 Svako parče izlupamo drvenim čekićem za meso
(i zarežemo na krajevima da se meso ne skupi dok se peče)
3 Pržimo krmenadle na zagrejanom ulju u tiganju .
4 Ispržene krmenadle vadimo iz tiganja i stavljamo na činiju za serviranje .
5 Tiganj vratimo na vatru i dodamo iseckane krastavce.
Promešamo , začinimo crvenom paprikom i nalijemo oko 200 ml vode.
Dodamo sitno iseckan peršun i u to narendamo obarena jaja.
Promešamo i time prelijemo krmenadle.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
JAGNJEĆE KRMENADLE SA SENFOM I PAVLAKOM
POTRBNO
1,5 kg jagnjeće krmenadle u komadu
1 glavica crnog luka
350 ml supe
1 kašika brašna
200 ml pavlake
1 kašika senfa
3 kašike maslinovog ulja
2 kašike majorana
so i biber
PRIPREMA
1 Zasecite meso između kostiju tako da vrhove potpuno ogolite od mesa .
2 Odstranite masnoću i stavite meso u podmazan pleh .
3 Dodajte iseckani luk , majoran , so i biber ,
i u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C
pecite oko 35 minuta .
4 Tokom pečenja okrećite meso prelivajući ga sokom od pečenja i toplom supom .
5 Čim je meso pečeno , prebacite ga na tanjir za služenje i držite ga na toplom .
Stavite pleh na ringlu , dodajte 250 ml tople supe i kuvajte na tihoj vatri .
Mešajte drvenom varjačom dok sok od pečenja ne omekša , zatim procedite ,
vratite u pleh dok se ne zgusne .
6 Razmutite brašno u dve kašike sosa , pa vratite u sos ,
zajedno sa senfom , pavlakom , i sveže mlevenim biberom .
Pažljivo mešajte drvenom varjačom dok sos ne postane gust .
7 Krmenadlu secite za stolom i služite sa sosom .
---------------------------------------------------------------------
JAGNJEĆI BUT SA RUZMARINONOM
POTREBNO
1,5 kg jagnjećeg buta
250 ml supe od mesa
500 gr boranije
2 čena belog luka
2 kašike maslinovog ulja
1 grančica ruzmarina
1 kašičica majčine dušice
so i biber
PRIPREMA
1 Očistite but , operite ga i osušite . Odstranite suvišnu masnoću ,
a zatim ga stavite u veći pleh i dodajte ulje .
2 Špikujte but ruzmarinom i isečenim čenovima belog luka , dodajte soli i bibera .
3 U prethodno zagrejanoj rerni na 200 C pecite meso oko sat vremena dok se dobro ne ispeče .
Povremeno okrećite meso i prelivajte ga sokom od pečenja dok celo ne dobije ravnomernu boju .
4 Da bi ste proverili da li je gotovo probodite meso . Ukoliko je tečnost koja izađe rozikasta,
meso u sredini nije pečeno . Dok se meso peče , skuvajte boraniju .
5 Čim je but pečen , prebacite ga na tanjir i držite na toplom .
6 Pleh ukom ste pekli meso stavite na ringlu ,
i u njega dodajte 250 ml tople supe i kuvajte na tihoj vatri .
Mešajte drvenom varjačom dok sok od pečenja ne omekša , zatim procedite ,
vratite u pleh i kuvajte dok se ne zgusne .
7 Dodajte boraniju , ukoliko je potrebno so i biber , dodajte majčinu dušicu i nekoliko
minuta mešajte na jačoj vatri .
Služite but na ovalu sa boranijom .
---------------------------------------------------------------------------
SVINJSKI KARE SA KROMPIROM
POTREBNO
1,5 kg svinjskog karea
600 gr sitnijeg krompira
2 čena belog luka
2 kašike maslinovog ulja
1 grančica ruzmarina
1 list lorbera
so i biber
PRIPREMA
1 Operite aromatične trave i usitnite ruzmarin .
2 Odstranite suvišnu masnoću sa mesa i špikujte ga ruzmarinom i
uzduž sečenim čenovima belog luka .
3 Stavite kare u pleh koji ste podmazali uljem i dodajte lorber.
4 U prethodno zagrejanu rernu na 200c stavite meso dodajte soli i bibera
i pecite oko sat vremena ,
povremeno ga okrećući i prelivajući ga sokom od pečenja .
5 Operite i oljuštite krompir i dodajte ga 40 minuta pre kraja pečenja ,
zatim ga posolite i pobiberite .
6 Da se krompiri ne bi presušili prelivajte ih sokom od pečenja .
7 Kare i krompir stavite na oval za serviranje i odmah poslužite ,
mada je ovo pečenje odlično i kada je hladno .
---------------------------------------------------------------------------
SARMA OD ZELJA
POTREBNO
500 g mlevenog junećeg mesa
200 g masti ili ulja
80 g pirinča
25 listova zelja
1 čaša kiselog mleka
1 jaje
1 glavica crnog luka
1 kašika brašna
malo aleve paprike
biber
so
PRIPREMA
1 U šerpu staviti 50g masti i ispržiti sitno iseckan crni luk . Skinuti sa šporeta , pa dodati opran pirinač , mleveno meso , jaje , malo mlevenog bibera , soli po ukusu i sve to dobro izmešati .
2 Oprane listove zelja preliti mlakom slanom vodom . Ocediti vodu i na svaki list zelja stavljati po jednu kašiku nadeva od mesa . Zavijati listove u male čvrste valjke , a krajeve dobro uvuć i, da nadev ne bi ispadao za vreme kuvanja .
3 U podmazanu šerpu na dno poređati nekoliko listova zelja , tako da prekrije dno , pa slagati sarme jednu do druge . Naliti ih vodom , poklopiti i kuvati na umerenoj temperaturi oko pola časa .
4 U tiganju zagrejati mast , dodati kašiku brašna , malo aleve paprike , sipati malo vode i tom zaprškom preliti sarme . Služiti sa kiselim mlekom .
NAPOMENA
Ova sarma može se spremati i mladog neprskanog lišća vinove loze . Ako se sprema od mladog lišća vinove loze onda se pri kraju kuvanja dodaje jedna čaša belog vina .
------------------------------------------------------------------------------
SARMA
POTREBNO
- 500 gr goveđeg i svinjskog mlevenog mesa
- 1 šolja pirinča
- suvo meso
- slanina
- so , biber , vegeta
- listovi kiselog kupusa
PRIPREMA
1 Samleveno goveđe i svinjsko meso dobro izmešati sa pirinčem i ostalim sastojcima . Začiniti po ukusu i staviti da odstoji .
2 U veću zemljanu posudu dodati malo ulja, a iseckani kupus posuti po dnu . Poređati suvo meso , slaninu, suva rebra . . . Preko toga ređatai uvijene sarme koje bi trebalo uvek okrenuti prema gore da se ne bi otvorile prilikom posluživanja .
3 Sve poklopiti listovima kupusa , naliti vodom , ubaciti nekoliko zrna bibera i ostaviti da "krčka“ tri do četiri sata .
---------------------------------------------------------------------------------
MUSAKA OD POHOVANIH TIKVICA
POTREBNO
500 gr mlevenog mesa
1 kg tikvica
5 jaja
5 dcl jogurta
so , biber
brasno , mleko za pohovanje , ulje
PRIPREMA
1 Izdinstati meso i začiniti ga po ukusu . Tikvice oljuštiti iseći na kolutove ,
posoliti i ostaviti da puste vodu .
2 Zagrejati ulje i pohovati tikvice tako što ih uvaljate prvo u brašno , pa u jaja .
3 U tepsiju slagati red pohovanih tikvica , pa red mesa , pa sve tako
dok ne potrošite meso i tikvice .
Završiti tako da tikvice budu na vrhu .
4 Jaja koja su vam ostala od pohovanja umutite sa jogurtom i prelite musaku .
Peći na 180C dok korica ne porumeni .
Нема коментара:
Постави коментар