Укупно приказа странице

Glavna jela ( 12 )


----------------------------------------------------------------------------------


SVINJSKI TOKANJ , ŠERTEŠTOKANJ



POTREBNO


700-800 gr krtog mesa
isečenog na manje komade
1 kašika masti
1 kašika slatke ili ljute aleve paprike                      
1 kašika brašna
1/2 šolje pavlake
2 kašike soka od limuna
500 gr nasečenog krompira
so
biber


PRIPREMA


1Na masti propržite luk ,zatim meso i papriku ,pospite brašnom ,dodajte limun ,pavlaku i malo vode i dinstajte dok ne omekša .
2Pri kraju dodajte krompir i nalijte jelo vodom da ogrezne ,pa ga kuvajte dok krompir ne omekša .



---------------------------------------------------------------------------------

SUVA REBRA SA BELIM LUKOM




POTREBNO


1,5 kg suvih rebara                                          


NAPOMENA

Sos od žutog šećera
 možete naći na stranici sosovi i prelivi .



PRIPREMA


1Staviti veliki lonac vode da proključa .
2Iseći rebra na delove i dodati ih u kipuću vodu .Poklopiti i kuvati 30 minuta , dok ne omekšaju .Dok se rebra kuvaju napraviti sos od žutog šećera .
3Skloniti rebra sa vatre i raseći meso između kostiju .
4U šerpi u kojoj smo napravili sos dodati rebra i ostaviti sve da proključa .
5Kuvati još 10-15 minuta .




---------------------------------------------------------------------------------

BURITOS



POTREBNO


500 gr junećeg buta
1 kašičica maslinovog ulja
1 crni luk sitno iseckan
1 štapić cimeta
4 karanfilčića
1 list lorbera
2 šolje juneće supe
8 tortilja
paradajz salsa


PRIPREMA


1Očistiti meso od masnoće i iseći na kocke veličine 2 cm .
2Zagrejte ulje u tiganju srednje veličine i dinstati dok meso ne bude zlatno braon boje .
3Dodati štapić cimeta , karanfilčić , lorberov list i juneću supu .
4Zagrejati do ključanja , zatim smanjiti temperaturu i dinstati poklopljeno još 30 minuta ili dok meso ne omekša ,a tečnost skoro sva nestane .
5Izvaditi štapić cimeta ,karanfilčić i lorberov list .
6Meso usitniti sa dve viljuške .Služiti vruće ili hladno uvijeno u tortilji kao palačinke , sa paradajz salsom i salatom .


NAPOMENA

Recept za paradajz salsu možete naći na ovom istom blogu , samo  na stranici sosovi .



-------------------------------------------------------------------------------

REBARCA U SAFTU




POTREBNO


8oo gr svežih svinjskih rebaraca
0,5 dcl soja sosa
1 dcl soka od paradajza
1 kašičica senfa
2 kašike vuster sosa                          
1 kašičica šećera
3 čena belog luka
1 pomoranđža
ulje
biber
so


PRIPREMA


1Svinjska rebra iseći na manje komade .
2Beli luk sitno iseckati , a pomoranđžu iscediti .
3U odgovarajućoj posudi sjediniti soja sos ,sok od paradajza , senf , šećer , vuster sos , sok od pomoranđže , beli luk i malo bibera po ukusu .
4U pripremljenu smesu natopiti svinjska rebarca i ostaviti ih da se mariniraju najmanje 120 minuta .
5Vatrostalnu posudu nauljiti u nju poslagati marinirana rebarca , pa ih preliti ostatkom marinade .Peći u zagrejanoj rerni na 200c dok ne porumeni .
6Pečena rebarca poslužiti uz pržene šargarepe ili krompire .



-----------------------------------------------------------------------------------

SVADBARSKI KUPUS



POTREBNO


2 glavice kiselog kupusa
suva svinjska butkica                      
10 zrna bibera
500 gr junećeg mesa
4 lista lorbera
2 glavice crng luka
3 šargarepe
1 paškanat
300 gr suve slanine
2 suve paprike
2 kašičice crvene začinske paprike


PRIPREMA


1Suvo meso prokuvajte i isperite ga .
2Na dno lonca stavite slaninu isečenu na kriške , a svaku glavicu kupusa presecite na po osam delova .Preko slanine stavite red kupusa , red mesa i po jednu polovinu date količine povrća i začina .
3Preko ovog sloja stavite butkicu , pa preostale namirnice složite istim redom .Na vrh stavite suve paprike
4Nalijte hladnom vodom tako da jelo ogrezne i kuvajte na tihoj vatri četiri-pet sati .
5Za vreme kuvanja ne mešajte , već lonac povremeno protresite da jelo ne zagori .
6Pri kuvanju voda treba da uvri kako kupus ne bi bio previše čorbast , a bićete sigurni da je jelo gotovo kada se meso od butkice lako odvaja .



---------------------------------------------------------------------------------------------

SVINJSKE KRMENADLE SA KRASTAVCIMA I JAJIMA


POTREBNO                                                          

1 kg svinjskih krmenadli
4 tvrdo kuvana jaja
150 g kiselih krastavaca
1 kašičica aleve paprike
peršun (sitno iseckan)
ulje
so, biber


PRIPREMA              

1 Krmenadle isečemo, posolimo i pobiberimo.
2 Svako parče izlupamo drvenim čekićem za meso
    (i zarežemo na krajevima da se meso ne skupi dok se peče)
3 Pržimo krmenadle na zagrejanom ulju u tiganju .
4 Ispržene krmenadle vadimo iz tiganja i stavljamo na činiju za serviranje .
5 Tiganj vratimo na vatru i dodamo iseckane krastavce.
Promešamo , začinimo crvenom paprikom i nalijemo oko 200 ml vode.
Dodamo sitno iseckan peršun i u to narendamo obarena jaja.
Promešamo i time prelijemo krmenadle.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------


JAGNJEĆE KRMENADLE SA SENFOM I PAVLAKOM


POTRBNO                                                

1,5 kg jagnjeće krmenadle u komadu      
1 glavica crnog luka
350 ml supe
1 kašika brašna
200 ml pavlake
1 kašika senfa
3 kašike maslinovog ulja
2 kašike majorana
so i biber


PRIPREMA

Zasecite meso između kostiju tako da vrhove potpuno ogolite od mesa .
Odstranite masnoću i stavite meso u podmazan pleh .
Dodajte iseckani luk , majoran , so i biber ,
    i u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C
    pecite oko 35 minuta .
Tokom pečenja okrećite meso prelivajući ga sokom od pečenja i toplom supom .
Čim je meso pečeno , prebacite ga na tanjir za služenje i držite ga na toplom .
    Stavite pleh na ringlu , dodajte 250 ml tople supe i kuvajte na tihoj vatri .
    Mešajte drvenom varjačom dok sok od pečenja ne omekša , zatim procedite ,
    vratite u pleh dok se ne zgusne .
Razmutite brašno u dve kašike sosa , pa vratite u sos ,
    zajedno sa senfom , pavlakom , i sveže mlevenim biberom .
    Pažljivo mešajte drvenom varjačom dok sos ne postane gust .
Krmenadlu secite za stolom i služite sa sosom .



---------------------------------------------------------------------

JAGNJEĆI BUT SA RUZMARINONOM



POTREBNO                                  

1,5 kg jagnjećeg buta
250 ml supe od mesa
500 gr boranije
2 čena belog luka
2 kašike maslinovog ulja
1 grančica ruzmarina
1 kašičica majčine dušice
so i biber


PRIPREMA

Očistite but , operite ga i osušite . Odstranite suvišnu masnoću ,
      a zatim ga stavite u veći pleh i dodajte ulje .
Špikujte but ruzmarinom i isečenim čenovima belog luka , dodajte soli i bibera .
3  U prethodno zagrejanoj rerni na 200 C pecite meso oko sat vremena dok se dobro ne ispeče .
       Povremeno okrećite meso i prelivajte ga sokom od pečenja dok celo ne dobije ravnomernu boju .
4 Da bi ste proverili da li je gotovo probodite meso . Ukoliko je tečnost koja izađe rozikasta,
    meso u sredini nije pečeno . Dok se meso peče , skuvajte boraniju .
5 Čim je but pečen , prebacite ga na tanjir i držite na toplom .
6  Pleh ukom ste pekli meso stavite na ringlu ,
     i u njega dodajte 250 ml tople supe i kuvajte na tihoj vatri .
    Mešajte drvenom varjačom dok sok od pečenja ne omekša , zatim procedite ,
    vratite u pleh i kuvajte dok se ne zgusne .
7 Dodajte boraniju , ukoliko je potrebno so i biber , dodajte majčinu dušicu i nekoliko
     minuta mešajte na jačoj vatri .
    Služite but na ovalu sa boranijom .


---------------------------------------------------------------------------


SVINJSKI KARE SA KROMPIROM


POTREBNO                                        

1,5 kg svinjskog karea
600 gr sitnijeg krompira
2 čena belog luka
2 kašike maslinovog ulja
1 grančica ruzmarina
1 list lorbera
so i biber


PRIPREMA

1 Operite aromatične trave i usitnite ruzmarin .
2 Odstranite suvišnu masnoću sa mesa i špikujte ga ruzmarinom i
      uzduž sečenim čenovima belog luka .
3 Stavite kare u pleh koji ste podmazali uljem i dodajte lorber.
4 U prethodno zagrejanu rernu na 200c stavite meso dodajte soli i bibera
     i pecite oko sat vremena ,
     povremeno ga okrećući i prelivajući ga sokom od pečenja .
5 Operite i oljuštite krompir i dodajte ga 40 minuta pre kraja pečenja ,
      zatim ga posolite i pobiberite .
6 Da se krompiri ne bi presušili prelivajte ih sokom od pečenja .
7 Kare i krompir stavite na oval za serviranje i odmah poslužite ,
     mada je ovo pečenje odlično i kada je hladno .

---------------------------------------------------------------------------


SARMA OD ZELJA                   

POTREBNO

500 g mlevenog junećeg mesa
200 g masti ili ulja
80 g pirinča
25 listova zelja
1 čaša kiselog mleka
1 jaje
1 glavica crnog luka
1 kašika brašna
malo aleve paprike
biber
so

PRIPREMA

1 U šerpu staviti 50g masti i ispržiti sitno iseckan crni luk . Skinuti sa šporeta , pa dodati opran pirinač , mleveno meso , jaje , malo mlevenog bibera , soli po ukusu i sve to dobro izmešati .
2  Oprane listove zelja preliti mlakom slanom vodom . Ocediti vodu i na svaki list zelja stavljati po jednu kašiku nadeva od mesa . Zavijati listove u male čvrste valjke , a krajeve dobro uvuć i, da nadev ne bi ispadao za vreme kuvanja .
3  U podmazanu šerpu na dno poređati nekoliko listova zelja , tako da prekrije dno , pa slagati sarme jednu do druge . Naliti ih vodom , poklopiti i kuvati na umerenoj temperaturi oko pola časa .
4 U tiganju zagrejati mast , dodati kašiku brašna , malo aleve paprike , sipati malo vode i tom zaprškom preliti sarme . Služiti sa kiselim mlekom .

NAPOMENA
 Ova sarma može se spremati i mladog neprskanog lišća vinove loze . Ako se sprema od mladog lišća vinove loze onda se pri kraju kuvanja dodaje jedna čaša belog vina .
                         

------------------------------------------------------------------------------


SARMA
                                                    
POTREBNO

- 500 gr goveđeg i svinjskog mlevenog mesa
- 1 šolja pirinča
- suvo meso
- slanina
- so , biber , vegeta
- listovi kiselog kupusa

PRIPREMA

1 Samleveno goveđe i svinjsko meso dobro izmešati sa pirinčem i ostalim sastojcima . Začiniti po ukusu i staviti da odstoji .
2  U veću zemljanu posudu dodati malo ulja, a iseckani kupus posuti po dnu . Poređati suvo meso , slaninu, suva rebra . . .  Preko toga ređatai uvijene sarme koje bi trebalo uvek okrenuti prema gore da se ne bi otvorile prilikom posluživanja .
3  Sve poklopiti listovima kupusa , naliti vodom , ubaciti nekoliko zrna bibera i ostaviti da "krčka“ tri do četiri sata .



---------------------------------------------------------------------------------


MUSAKA OD POHOVANIH TIKVICA                            

POTREBNO

500 gr mlevenog mesa
1 kg tikvica                                                          
5 jaja
5 dcl jogurta
so , biber
brasno , mleko za pohovanje , ulje



PRIPREMA


1 Izdinstati meso i začiniti ga po ukusu . Tikvice  oljuštiti iseći na kolutove ,
       posoliti i ostaviti da puste vodu .
2 Zagrejati ulje i pohovati tikvice tako što ih uvaljate prvo u brašno , pa u jaja .
3  U tepsiju slagati red pohovanih tikvica , pa red mesa , pa sve tako
      dok  ne potrošite meso i tikvice .
      Završiti tako da  tikvice budu na vrhu .
4  Jaja koja su vam ostala od pohovanja  umutite sa jogurtom i prelite musaku .
      Peći na 180C dok korica ne porumeni .

Нема коментара:

Постави коментар