POHOVANI KROMPIR
POTREBNO
800 gr krompira
3 jaja
3 kašike brašna
3 kašike prezli
4 dcl kiselog mleka
malo mirođije
ulje
so
PRIPREMA
1Krmpir dobro operite i neoljuštene ih skuvajte u slanoj vodi .Ohlađen krompir oljuštite i isecite uzduž na kriške debljine 5mm .
2U dublji tanjir razbijte tri cela jajeta , posolite i dobro izmutite .U jedan tanjir sipajte brašno , a u drugi prezle .
3U tiganju zagrejte ulje , a zatim svaku šnitu krompira uvaljajte u brašno , umočite u jaja ,a zatim prezle .Pržite dok ne porumenite sa obe strane .
4Ocedite od suvišne masnoće , pa ređajte u posudu i prelijte kiselim mlekom .Pospite sitno seckanom mirođijom i poslužite .
-------------------------------------------------------------------------------
PLJESKAVICE OD KROMPIRA
POTREBNO
500 gr manjih krompira
150 gr dimljene slanine
150 gr edamera
1 vezica pera vlašca
4 kašike maslinovog ulja
so
biber
PRIPREMA
1Stavite krompir u šerpu , prelijte hladnom vodom , posolite , stavite da provri ,kuvajte još 5 minuta i odmah ocedite , tako da krompir ostane čvrst .
2Kada se krompir ohladi , krupno ga narendajte direktno u činiju .
3Operite pera vlašca i sitno ih iseckajte .
4Narendajte na isti način sir i isecite slaninu na sasvim sitne kockice .Dodajte sve u krompir , posolite ,pobiberite ,dodajte pera vlašca i dobro sve promešajte .Pustite da odstoji 5 minuta .
5Zagrejte ulje u teflonskom tiganju i sipajte po jednu kašiku mase koju ćete pažljivo da zgnječite u obliku male pljeskavice .
6Ostavite 3 minuta da porumeni , zatim prevrnite i pržite drugu stranu .
7Stavite je na hartiju za upijanje , a zatim je držite na toplom dok pržite ostale . Posolite i služite odmah .
-------------------------------------------------------------------------------
KROMPIR SA PAVLAKOM
POTREBNO
2,5 kg krompira
so
biber
125 gr maslaca
5 dcl pavlake
PRIPREMA
1Krompir oprati , obrisati i ispeći u rerni .
2Pečene krompire raseći napola , pa kašičicom izvaditi sredinu .Zgnječiti viljuškom , posoliti ,pobiberiti i dobro izmešati .
3Jedan deo zgnječenog krompira staviti u vatrostalnu posudu podmazanu maslacem , poprskati rastopljenim maslacem i preliti kojom kašikom pavlake .
4Ovaj postupak ponoviti još jedanput ili dok se sastojci ne potroše .
5Ovako pripremljeni krompir staviti u dobro zagrejanu rernu da se zapeče .
6Služiti odmah i ukrasiti preostalom pavlakom .
---------------------------------------------------------------------------------------------
KROMPIR KUVAN U MLEKU
POTREBNO
1,5 kg krompira
7,5 dcl mleka
30 gr maslaca
so
1 kašika iseckanog peršuna
dodati crnog luka po želji (može ,a ne mora)
PRIPREMA
1Krompir oljuštiti , oprati i iseći na kolutove .
2Staviti u posudu , naliti mlekom , dodati maslac i so i kuvati dok krompir ne omekša .
3Posuti peršunom i služiti .
-----------------------------------------------------------------------------------
POMRFIT
POTREBNO
1 kg žutog krompira
ulje za prženje
PRIPREMA
1Oljuštite krompir , isecite ga prvo na kolutove debljine 1 cm , a zatim na štapiće širine 1 cm .Možete da upotrebite i posebnu spravicu za sečenje krompira .
2Operite krompir u hladnoj vodi , ocedite ga dobro osušite papirnim ubrusom .
3Zagrejte ulje u tiganju za prženje i pržite po malo štapića od krompira dok lepo ne porumene .Vadite ih rešetkastom kašikom i stavljajte na salvetu ili hartiju za upijanje .
4Posolite krompir i odmah poslužite . Kao prilog možete koristiti kečap , pavlaku ,majonez ...
NAPOMENA
Ulje mora biti vrelo .
------------------------------------------------------------------------------
PLJESKAVICE OD KROMPIRA
POTREBNO
500 gr manjih krompira
150 gr dimljene slanine
4 kašike ulja
150 gr kačkavalja
1 vezica vlašca
so
biber
PRIPREMA
1Stavite krompir u šerpu , prelijte hladnom vodom , posolite ,stavite da provri , kuvajte još 5 minuta i odmah ocedite , tako da krompir ostane čvrst .
2Kada se krompir ohladi , krupno ga narendajte direktno u činiju .
3Operite pera vlašca i sitno ga iseckajte .
4Narendajte na isti način sir i isecite slaninu na sasvim sitne kockice . Dodajte sve u krompir , pa posolite , pobiberite ,dodajte pera vlašca i dobro sve pomešajte .Pustite da odstoji 5 minuta .
5Zagrejte ulje u teflonskom tiganju i sipajte po jednu kašiku mase koju ćete pažljivo da zgnječite u obliku male pljeskavice .
6Ostavite 3 minuta da porumeni , zatim prevrnite i pržite drugu stranu .
7Stavite je na hartiju za upijanje , a zatim je držite na toplom dok pržite ostale .Posolite i odmah poslužite .
Нема коментара:
Постави коментар