AJMOKAC
POTREBNO
0,5 kg pilećih grudi
2 glavice crnog luka
2 kašike brašna
1 kašika slatke začinske paprike
4 čena belog luka
so
vegeta
ulje
PRIPREMA
1Meso obarite u slanoj vodi, a kada se skuva , iscepkajte ga na trakice i ostavite sa strane .
2Na malo ulja propržite sitno iseckan luk , a kad postane staklast , dodajte brašno i mlevenu papriku , pa promešajte i nalijte vodom u kojoj se meso kuvalo .
3Supu nalivajte do željene gustine sosa , pa ubacite komadiće mesa i sitno iseckan beli luk .
4Začinite po ukusu i uz povremeno mešanje krčkajte još nekoliko minuta .
------------------------------------------------------------------------------
PILETINA SA KIKIRIKIJEM
POTREBNO
800 gr pilećeg belog mesa
100 gr pečenog kikirikija
150 gr šargarepe
150 gr graška
1 kašika šećera
0,5 dcl soja sosa
0,5 dcl ulja
1 kašika gustina
kineska i obična so
PRIPREMA
1Sitno iseći belo meso i povrće .Propržiti i izvaditi iz masnoće .
2Udrugoj posudi , u pola litre vode pomešati šećer ,kinesku i običnu so i soja sos ,pa ostaviti da prokuva Dodati gustin , a zatim prethodno proprženo meso i povrće .
3Sve zajedno kratko prokuvati i dodati pečeni kikiriki .
------------------------------------------------------------------------------
PILETINA U MARINADI OD SENFA I MEDA
POTREBNO
500 gr pilećih prsa fileta
8 kafenih kašika senfa
8 kafenih kašika meda
2 supene kašike sveže mirođije
1 kafena kašika rendane kore od pomoranđže
PRIPREMA
1Operite pileća prsa i dobro ih prosušite .
2Pleh obložite alu folijom . Stavite pileća prsa u pleh .
3Da bi ste napravili marinadu promešajte senf i med u manjoj posudi .Iseckajte mirođiju veoma sitno i dodajte u marinadu .
4Pomoranđžu dobro operite i narendajte koru veoma sitno .Jednu kašiku kore dodajte u marinadu i dobro promešajte .
5Ovom marinadom premažite piletinu sa obe strane .Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite piletinu 30 minuta .
-------------------------------------------------------------------------
PIKANTNI SATAI RAŽNJIĆI OD PILETINE
POTREBNO
500 gr karabataka bez kostiju
biber
so
1 kašika limunovog soka
1 češanj belog luka
ZA SATAI MARINADU
180 gr kikiriki putera
3/4 šolje vode
1/8 kafene kašike čilija
1 supena kašika soja sosa
1 supena kašoka rendanog crnog luka
2 supene kašike pečenog semena susama
štapići za ražnjiće
PRIPREMA
1Pomešajte sve sastojke za satai marinadu , zagrejte do ključanja i krčkajte 5 minuta .Sklonite sa vatre i ostavite da seohladi .
2Meso od karabataka isecite na kockice .Stavite meso u posudu , i posolite , pobiberite , pospite sa sokom od limuna i belim lukom .
3Dobro pomešajte da se začini ravnomerno rasporede po mesu .Pospite marinadu po mesu , prekrite i ostavite u frižideru da se marinira najmanje jedan sat , a najbolje preko noći .
4Potopite bambusove štapiće u vodu .Nanižite 5-6 komada mesa tako da se ne dodiruju , ali ne suviše gusto jer se neće ravnomerno ispeći .
5Pecite ražnjiće na roštilju i povremeno ih okrećite i premazujte marinadom .
6Stavite ražnjiće na tanjir i pospite ih pečenim susamom .Servirajte sa preostalim satai sosom .
----------------------------------------------------------------------------------------
PERSIJSKI PILEĆI PILAV
700 gr pilećeg mesa bez kostiju
(belog mesa isečenog na kockice veličine 2,5 cm)
2-3 supene kašike ulja
2 crna lukaoljuštena i krupno isečena
1 kafena kašika mlevenog kima
200 gr pirinča
1 kafena kašika šafrana
1 supena kašika paradajz pirea
so
biber
900 ml pileće supe
125 gr suvih kajsija ili šljiva
2 supene kašike suvog grožđa
2 supene kašike nane ili peršunovog lišća
nar za dekoraciju
1 dcl soka od nara
1Ugrejte ulje u većoj šerpi .Ispržite piletinu , dok ne porumeni .
2Dodajte luk u šerpu , smanjite vatru i kuvajte 35 minuta mešajući , dok luk ne omekša . Dodajte kim i pirinač i dalje mešajte .
3Kuvajte dok pirinač ne postane zlatan i slatkast . Umešajte paradajz pire i šafran , dodajte soli i bibera po ukusu .
4Dodajte sok od nara i supu i stavite da kluča . Jednom , dvaput promešajte .
5Dodajte suve kajsije ili šljive i suvo grožđe i lagano promešajte .
6Smanjite vatru na slabu i kuvajte oko 30 minuta , dok piletina i pirinač ne omekša , tečnost ne ispari .
7Prebacite u plitku posudu za serviranje i pospite seckanim peršunom ili seckanom nanom . Odmah poslužite , garnirano zrnima nara .
------------------------------------------------------
PEČENA ZAČINJENA PILETINA SA KRUŠKAMA
POTREBNO
12 pilećih bataka bez kožice
6 tvrdih krušaka150 ml belog vina
1 supena kašika sveže majčine dušice
1 kašika svežeg seckanog estragona
1 kašika svežeg seckanog ruzmarina
sok od dva limuna
mleveni biber
so
PRIPREMA
1U posudu pomešajte sok od limuna , so i biber .
2Piletinu stavite u posudu (ne metalnu ) . Prelite preko piletine začinjen limunov sok i prstima utrljajte u meso . Prekrijte i ostavite da se marinira u frižideru oko 30 minuta .
3Zagrejte rernu na 200c. Na dno vatrostalne posude poređajte kriške krušaka prethodno oguljene isečene na kriške i povađenih koštica . Na vrh stavite piletinu i prelite marinadom .Prelite vinom i majčinom dušicom , estrogenom i ruzmarinom . Prekrite folijom .
4Pecite 1 sat , prelivajući jednom ili dvaput sa softom .
5Odstranite foliju i smanjite temperaturu na 230 c .
6Pecite narednih 10 minuta , odnosno dok ne porumeni , a meso bude mekano .
7Ostavite da se odmori narednih deset minuta .
-----------------------------------------------------------------------------------
PILETINA " KONAK "
POTREBNO
500 g pilećeg belog mesa
200 g suvog vrata
100 g slanine
200 g kačkavalja
200 ml kisele pavlake
jedno jaje
ulje, senf
so , biber
PRIPREMA
1 Belo meso iseći na tanke šnicle, posuti ih začinima i premazati senfom.
2 Slaninu iseći na kockice, suvi vrat na listove a isto i kačkavalj.
3 Podmazati vatrostalnu posudu , staviti po dnu šnicle, preko poredjati listove suvog vrata.
Odgore pobacati slaninu, polovinu pavlake dobro razmazati i sloziti listove kackavalja.
4 Posebno umutiti jaje i drugu polovinu pavlake i preliti preko kačkavalja.
5 Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok korica ne porumeni .
-----------------------------------------------------------------------------
BELO MESO U SOSU OD ŠAMPINJONA
POTREBNO
Veće pileće belo meso isečeno na tanke šnicle
20 dkg sitno seckanih šampinjona
1 glavica crnog luka
1 dl suvog crnog vina
malo brašna
2 dl pavlake
so , biber
3 čena belog luka
ulje
PRIPREMA
Dan ranije izlupajte šnicle , posolite ih i pobiberite . Napravite marinadu od 1 dl ulja u koje zgnječite 3 čena belog luka . Meso slažite u tanjir tako da svaku šniclu obilato namažete marinadom . Ostavite ga da odstoji preko noći u frižideru .
Sutradan šnicle uvaljajte u brašno i naglo iz prepecite na malo masnoće s obe strane . Iseckajte luk i gljive , pa ih dinstajte na istoj masnoći , a zatim prelijte sa vinom . Dodajte začine . Umutite pavlaku sa malo brašna pa je dodajte gljivama. Šnicle poslažite u vatrostalnu posudu i prelijte ih pripremljenim sosom , pa sve zajedno pecite u rerni još 20 minuta.
Poslužite uz pomfrit i salatu od cvekle.
Нема коментара:
Постави коментар