RUSKA SALATA
POTREBNO
5 šargarepa
2 veća krompira
1 pileće belo meso
200 gr praške šunke
100 gr kiselih krastavčića
100 gr graška iz konzerve
1 kašičica senfa
200 gr majoneza
so
biber
sok od pola limuna
PRIPREMA
1Skuvajte šargarepu , krompir i pileće meso u slanoj vodi .
2Kada se sve prohladi , iseckajte na sitne kockice i pomešajte sa krastavčićima i šunkom koje ste prethodno iseckali na kockice .
3Dodajte grašak ,pa začinite solju , biberom i senfom .
4Kada se masa ohladi sjedinite je sa majonezom i sokom od pola limuna .
-----------------------------------------------------------------------------------
METROPOL SALATA
POTREBNO
1 praziluk
4 šargarepe
4 jajeta
4 srednja krompira
2 dcl milerama
200 gr majoneza
200 gr ćurećih prsa ili neke druge salame
so
1 kašičica senfa
PRIPREMA
1Šargarepu i krompir oguliti ,a potom obariti u slanoj vodi .Ocediti od suvišne tečnosti i ostaviti da se ohladi te iseći na kockice .
2Jaja takođe obariti pa ih iseći na kockice .
3Praziluk i ćureću salamu iseckati na kockice .
4U odgovarajućoj posudi sjediniti praziluk , salamu jaja , krompir i šargarepu .
5Posebno umutiti majonez , senf i mileram te preliti preko seckanih sastojaka .Dodati začine po ukusu i polako pomešati varjačom .Pripremljenu salatu ostaviti u frižideru da se ohladi .
--------------------------------------------------------------------------------
FRANCUSKA SALATA
POTREBNO
5 jaja
5-6 krompira
3-4 šargarepe
3-4 kisela krastavca
200 gr graška
1 limun
200 gr majoneza
50 gr senfa
so i biber
PRIPREMA
1 Skuvati u ljusci krompir , skuvati jaja , obariti šargarepu i grašak .
2 Iseći na kockice krompir , krastavce i šargarepu , a jaja izrendati .
3 Sve sastojke izmešati i sačekati da se dobro ohladi .
4 Pomešati majonez , senf, sok od jednog limuna , so i biber .
5 Sa ovim preliti prethodne sastojke i dobro izmešati
---------------------------------------------------------------------------
ČUPAVA SALATA
POTREBNO
3 krompira
200 gr majoneza
1 pavlaka
4 tvrdo kuvana jaja
250 gr šunke u crevu
250 gr kačkavalja
PRIPREMA
1 Krompir skuvati u ljusci , oguliti ga i izrendati .
2 Izrendani krompir , šunku , jaja i 200 gr kačkavalja pomešati .
3 Ove sastojke preliti sa mešavinom pavlake i majoneza .
4 Ukrasiti sa rendanim kačkavaljem .
-------------------------------------------------------------------------------------
CACIKI SALATA
POTREBNO
1 svež krastavac
1 kiselo mleko
2-3 čena belog luka
so i biber
2-3 kašike maslinovog ulja
PRIPREMA
1 Izrendati krastavac , dodati luk , kiselo mleko i ulje .
2 Sve dobro izmešati i ostaviti u frižider da se ohladi .
-----------------------------------------------------------------------
BOMBAJ SALATA
POTREBNO
1/2 glavice zelene salate
300 gr pileće dzigerice
1 glavica crnog luka
2 dcl jogurta
3 mandarine
1 limun
so
biber
malo šećera
1 kašika ulja
PRIPREMA
1 Salatu iseći na komadiće , luk iseći na kockice , limunov sok začiniti solju , biberom i šećerom , pa mu dodati luk i jogurt i dobro promešati .
2 Očistiti mandarine , nekoliko kriški ostaviti za ukras , ostalo iseći na male komadićei dodati u preliv za salatu .
3 Dzigericuispeći na vrelom ulju , posoliti i pobiberiti . Pečenu dzigericu iseći na tračice i pomašati sa ostalim sastojcima.
4Salatu staviti u malo dublji sud ipreliti je čašom jogurta i ukrasiti kriškama mandarine
NAPOMENA
Umesto mandarine za ukrašavanje možete koristiti i kriške limuna .
-------------------------------------------------------------------------------------------------
PARISKA SALATA
200 gr pečuraka bukovače
200 gr kačkavalja
100 gr suve ljute kobasice
100 gr šunke
100 gr majoneza
2 paradajza srednje veličine
1 struk mladog luka
2 kafene kašičice ulja
sirćeta po ukusu
so i biber
PRIPREMA
1 Pečurke skuvati i dobro iscediti , pa iseći na kockice .
2 Kobasicu iseći na kolutove , šunku iseći na rezance , jaja izrendati .
3 Paradajz ,luk i sir iseći na sitne kockice .
4 Sve dobro izmešati .
5 Pomešati sirće , ulje ,majonez so i biber i preliti sve dobro izmešane sastojke .
-------------------------------------------------------------------
BELA PILEĆA SALATA
1 belo pileće meso srednje veličine
300 gr mariniranih šampinjona
200 gr kiselih krastavaca
200 gr šunke u crevu
200 gr majoneza
1 kisela pavlaka
100 gr susama
so , biber i peršun
1 Obariti belo meso iseckati na kockice , šampinjone , krastvce i šunku na listiće.
2 Susam propržiti u tiganju i ostaviti šaku da se ukrasi odgore .
3 Preliv napraviti od majoneza , pavlake , peršuna .
4 Sve dobro izmešati i ukrasiti susamom .
NAPOMENA
U preliv se može dodati sok od jednog limuna . Ukrasiti se može i kikirikijem kao što je prikazano na slici .
----------------------------------------------------------------------
PILEĆA SALATA
POTREBNO
1 kg belog mesa
1 pavlaka
300 gr majoneza
5 kuvanih jaja
200 gr narendanog kačkavalja
so i origano
PRIPREMA
1 Meso obariti i iseći na kockice , jaja obariti i izrendati i kačkavalj izrendati .
2 Sve dobro izmešati , pa dodati majonez , pavlaku i začine .
NAPOMENA
Poslužiti hladno .
------------------------------------------------------------------------------------------
-SALATA SA PEČENIM PAPRIKAMA
POTREBNO
300 gr pečenih paprika
300 gr šunke u crevu
300 gr sira u kriškama
4 barena jaja
200 gr majoneza
PRIPREMA
1 Papriku i sir iseckati na rezance , salamu i belance iseckati na kockice ,žumancesitno izmrviti .
2 Sve sastojke pomešati sa majonezom .
NAPOMENA
Napraviti je 24 časa pre služenja i držati je u frižideru .
------------------------------------------------------------------------------------------
POTREBNO
1 kg karfiola
200 g seckanih oraha
200 ml kisele pavlake
sok od limuna
so , biber
PRIPREMA
1 Karfiol preliti vrelom vodom , i ostaviti ga oko 5 minuta u vodi , a potom
ga izvaditi i dobro ocediti .
2 Iskidati ga na cvetiće , pa ih poprskati limunovim sokom .
3 Dodati iseckane orahe i pavlaku , pa posoliti , pobiberiti , i pažljivi izmešati .
4 Salatu držati na hladnom mesto oko 2 sata , zatim poslužiti .
--------------------------------------------------------------
SALATA OD PASULJA SA
MASLINAMA I ORASIMA
POTREBNO
1 praziluk
čen belog luka
3 kašike ulja
500 gr crvenog pasulja iz konzerve
50 gr oraha
100 gr zelenih maslina bez koštice
3 kašike orahovog ulja
3 kašike balzamiko sirćeta
so, biber, malo šećera
PRIPREMA
1 Iseckati praziluk i beli luk i na ulju propržiti u šerpi . Ocediti pasulj , isprati ga .
Iseckati orahe na komadiće i pomešati ih sa pasuljom .
2U pasulj umešati i masline i praziluk sa belim lukom .
3Pomešati balzamiko sirce , so , biber i šećer , pa preliti još toplu salatu.
4Ostaviti da odstoji 30 minuta pre služenja .
Služiti uz baget .
SALATA OD KARFIOLA SA
ORASIMA
1 kg karfiola
200 g seckanih oraha
200 ml kisele pavlake
sok od limuna
so , biber
PRIPREMA
1 Karfiol preliti vrelom vodom , i ostaviti ga oko 5 minuta u vodi , a potom
ga izvaditi i dobro ocediti .
2 Iskidati ga na cvetiće , pa ih poprskati limunovim sokom .
3 Dodati iseckane orahe i pavlaku , pa posoliti , pobiberiti , i pažljivi izmešati .
4 Salatu držati na hladnom mesto oko 2 sata , zatim poslužiti .
--------------------------------------------------------------
SALATA OD PASULJA SA
MASLINAMA I ORASIMA
1 praziluk
čen belog luka
3 kašike ulja
500 gr crvenog pasulja iz konzerve
50 gr oraha
100 gr zelenih maslina bez koštice
3 kašike orahovog ulja
3 kašike balzamiko sirćeta
so, biber, malo šećera
PRIPREMA
1 Iseckati praziluk i beli luk i na ulju propržiti u šerpi . Ocediti pasulj , isprati ga .
Iseckati orahe na komadiće i pomešati ih sa pasuljom .
2U pasulj umešati i masline i praziluk sa belim lukom .
3Pomešati balzamiko sirce , so , biber i šećer , pa preliti još toplu salatu.
4Ostaviti da odstoji 30 minuta pre služenja .
Služiti uz baget .
Нема коментара:
Постави коментар