RIGO JONČI
POTREBNO
6 jaja
6 kašika prah šećera
60 gr narendane čokolade
3 kašike brašna
40 gr slatke pavlake
40 gr kakao praha
40 gr vanilin šećera
250 gr šećera
1 kašika kakaoa
1 kašika maslaca
100 gr čokolade za mešanje
PRIPREMA
KORA
1Umutite žumanca sa prah šećerom ,dodajte šne od belanaca ,narendanu čokoladu i brašno i na podmazanom plehu ispecite dve kore .Spojite ih filom .
FIL
1Umutiti pavlaku , dodati kakao i vanilin šećer .Premažite glazurom .
GLAZURA
1Šećer ,kakao ,maslac i čokoladu kuvajte 8-10 minuta na laganoj vatri i prohlađenom masom prelijte ohlađeni kolač .
2Kolač secite prethodno zagrejanim nožem .
PRIČA O TOME KAKO JE NASTALA OVA TORTA
U zimu 1896.godine , u Mađarskoj je sve druge društvene teme zasenila priča o romansi primaša i princeze .Primaš je bio Rigo Jonči , a princezu De Šemij su crne oči i virtuoznost mladog Roma toliko zaneli , da mu je na večeri , gde je svirao ,poklonila svoj dijamantski prsten .
Usledili su tajni sastanci , pa bekstvo i silne peripetije ,da bi se na kraju zaljubljeni par venčao u prisustvu papskog nuncija , engleskog i američkog ambasadora .Toliko je ta romansa obuzela Mađare ,da je najprirodnije bilo da Emil Žerbo , slavni poslastičar ,stvori novi kolač i nazove ga Rigo Jonči .
Ako se i Vama ova priča dopala ,a još više torta ostavite Vaš komentar .
------------------------------------------------------------------------------
MEDENA TORTA
POTREBNO
250 gr meda
1 čaša piva
kašičica sode bikarbone
pola šoljice ulja
brašna po potrebi
250 gr šećera
250 gr mlevenih oraha
2 štangle čokolade
PRIPREMA
1Od meda ,piva ,sode bikarbone ,ulja i brašna umesite ne previše gusto testo i od njega ispecite pet korica .
2Ušpinujte šećer ,dodajte čokoladu i orahe i još toplom masom filujte kore .
3Gornju koru takođe nafilujte i prelijte glazurom po izboru .
-----------------------------------------------------------------------------
POSNA ALVA TORTA
250 gr šećera
400 gr brašna
100 gr mlevenih oraha
1 šolja ulja
1 šolja kisele vode
prašak za pecivo
limun
FIL
100 gr šećera
100 gr brašna
200 gr pečenog lešnika
250 gr šećera u prahu
2 vanil šećera
PRIPREMA
KORA
1Sve sastojke dobro izmutiti i peći koru na 180 stepeni .
2Kada je kora pečena i ohlađena prerezati je da se dobije dve kore .
FIL
1Ispržite četiri kašike brašna u suvoj šerpici , pa dodajte četiri kašike šećera .Kad smesa porumeni , postepeno dodajte zaslađenu vodu , na šolju vode ide dve kašike šećera , i mešajte dok ne dobijete gusti fil
2U ohlađen fil dodajte jedan margarin koji ste prethodno umutili sa 250 gr šećera u prahu i dva vanil šećera
3U tu smesu dodajte pečeni mleveni lešnik.
4Gotovu smesu oblikujte na tanjiru i ostavite da se ohladi .
5Ovim filom filovati tortu i dekorisati po želji .
---------------------------------------------------
PIŠKOTA TORTA SA ANANASOM
3 kutije piškota
7 jaja
250 gr margarina
250 gr prah šećera
1 veća konzerva ananasa
3 vanil šećera
2 šlaga
PRIPREMA
1Penasto umutite margarin sa šećerom i u to dodajte žumanaca i vanil šećer .
2U žumanca dodajte šne od 6 belanaca .
3Polako promešajte varjačom i dodajte ananas koji ste prethodno dobro iscedili od soka .
4Piškote ređati po dnu posude i uspravno po zidovima .
5Usuti fil u šerpu sa pišotama i ostaviti da se dobro ohladi .
6Ukrasiti sa šlagom .
NAPOMENA
Piškote umakati u sok od ananasa .
----------------------------------------------------
KASATO TORTA
POTREBNO
2 kutije piškote
250 gr margarina
100 gr čokolade
250 gr prah šećera
4 jajeta
2 šlaga
PRIPREMA
1U okruglu posudu staviti foliju i ređati piškote po dnu posude i uspravno po zidovima suda.
2Piškote prethodno natopiti sirupom sa dodatkom ruma .
3Buter penaso umutiti sa 2 kašike prah šećera , zatim dodati otopljenu čokoladu i žumanca .
4Ulupati 4 belanca sa 200 gr šećera i to dodati prethodnoj masi .Lagano promešati i sipati u pripremljenu posudu sa piškotama .
5U krem se prema želji može dodati seckani badem , žele bombone ,orasi ,suvo grožđe ...
6Tortu ostaviti preko noći u frižideru .Ukrasiti šlagom .
-------------------------------------------------------------
ŠIRLI TEMPL
POTREBNO
400 gr šećera u prahu
400 gr lešnika
150 gr margarina
17 jaja
1o štangli čokolade
1/2 dcl ruma
PRIPREMA
KORA
1Dobro umutiti 14 žumanaca sa 280 gr. šećera , u to dodati 5 strugane štangli čokolade i 280 gr. mlevenih lešnika .
2Umutiti posebno 14 belanaca i malo strugane kore od limuna .
3Sjediniti i dobijenu masu podeliti na tri dela i peći tri kore .
4Kada se kore ohlade poprsajte ih rumom .
FIL
1Na pari umutiti 3 jaja sa 120 gr. šećera , pa kada se to dobro ugreje dodati 5 štangli čokolade .
3Kore premazati filom ( ostaviti fila toliko da ukrasite tortu ) . Posuti tortu mlevenim lešnicima .
----------------------------------------------------------------------------------------------
REFORMA TORTA
POTREBNO
ZA KORE
10 belanaca
300 gr šećera
250 gr mlevenih oraha
50 gr seckanih oraha
kesica vanil šećera
2 kašike brašna
ZA FIL
10 žumanaca
180 gr šećera
50 gr čokolade
kesica vanil šećera
250 gr maslaca
ZA POSIPANJE
50 gr mlevenih oraha
PRIPREMA
1Ulupajte belanca sa šećerom i polako umešajte mlevene i seckane orase ,vanil šećer i brašno .Od testa ispecite pet okruglih kora .Svaku koru peći deset minuta na 170 c .
2Za fil skuvajte na pari žumanca sa šećerom , dodajte omekšalu čokoladu i vanil šećer . Mutite dok se sve ne sjedini , a kad se fil ohladi , umešajte i penasto umućeni maslac .
3Nafilujte kore , filom premažite i celu tortu i na kraju pospite mlevenim orasima .
------------------------------------------------------------------------------------------------
BOMBA TORTA
POTREBNO
KORA
8jaja
8 kašika šećera
6 kašika oraha
2 kašike brašna
FIL
100 gr plazme
sok od 1 narandze
200 gr šećera u prahu
6 žumanaca
200 gr mlevenih oraha
ŠNE
6 belanaca
25 kašika šećera
PRIPREMA
KORA
1 Umutiti jaja i šećer , dodati 6 kašika oraha i 2 kašike brašna , to podeliti na 3 dela i peći 3 kore .
FIL
1 100 gr mlevene plazme preliti sa sokom od narandze .
2 Posebno umutiti margarin sa 200 gr šećera u prahu , u to dodati 6 žumanaca .
3 Dobro izmešati i sastaviti sa keksom i dodati 200 gr mlevenih oraha .
ŠNE
Umutiti 6 belanaca sa 10 kašika šećera . Kada je dobro umućeno dodati 15 kašika špinovanog šećera .
Sa ovim šneom ukrasiti tortu .
--------------------------------------------------------------------------------
ŠPANSKI VETAR
POTREBNO
12 jaja
12 kašika šećera
10 kašika brašna
250 gr šećera u prahu
1/2 lit mleka
250 gr margarina
6 vanil šećera
4 šlaga
250 gr oraha
PRIPREMA
1 Ispeći 2 iste kore od 6 belanaca , 6 kašika šećera i 3 kašike brašna .
2 Umutiti 12 žumanaca sa 250 gr šećera i 4 kašike brašna .
3 Ugrejati mleko i sipati u njega žumanca , šećera , brašna i kuvati dok se ne zgusne .
4 Kada se ohladi dodati margarin sa 6 vanil šećera i 250 gr oraha .
5 Ovim filovati tortu i spolja i unutra , a odgore ukrasiti šlagom .
Нема коментара:
Постави коментар