ĆUREĆI ROLAT
POTREBNO
1kg ćurećih prsa u komadu
2-3 crvene paprike
2-3 zelene paprike
3 kašike mladog kajmaka
šargarepa
100-150 gr pančete
šaka rendane bundeve
mešavina začina
maslinovo ulje
vlašac
PRIPREMA
1Ćureća prsa razrežite nožem , prekrijte prijanjajućom folijom i izlupajte .
2Alu-foliju za pečenje pospite mešavinom začina . Preko folije i začina položite ćureća prsa , pa ih pospite istom mešavinom i premažite bogato kajmakom .
3Preko poslažite tanke šnite pančete , sitno naseckanu zelenu i crvenu papriku koju ste prethodno ispekli i očistili ,pa pospite šargarepom s bundevom koju ste dinstali narendanu na malo maslinovog ulja s vlašcem i solju .
4Meso uvijte u rolat ,ojačajte čačkalicom na spojevima ,pa odozgo naređajte šnite pančete i zatvorite foliju
5Pecite pola sata u rerni zagrejanoj na 200 stepeni ,zatim otvorite foliju i ostavite da se peče još desetak minuta , dok slanina ne postane hrskava .
-----------------------------------------------------------------------------
ĆURKA S MLINCIMA I SLANINOM
POTREBNO
ćurka od oko 3 kilograma
4 kašike masti
250 gr suve slanine
suvi biljni začini
so
ZA MLINCE
1 kg brašna
1 jaje
voda so
PRIPREMA
1Ćurku operite ,osušite je papirnim ubrusom , pa je dobro posolite i natrljajte biljnim začinima .
2Polovinu slanine isecite na štapiće i njime špikujte belo meso ,a ostatak stavite u utrobu ćurke , zajedno sa očišćenim povrćem .
3Celu ćurku dobro namažite mašću , stavite u pleh u koji treba da sipate veliku šolju vode i pecite na 220 stepeni oko dva sata .Ćurku stalno prelivajte sokom .
4Od brašna , jajeta ,mlake vode i soli zamesite polutvrdo testo i podelite ga na manje loptice .
5 Razvucite tanko i pecite sa obe strane na poleđitni pleha ili na ugrejanoj ringli .Ispečene mlince izlomite ,poparite ih vrelom vodom i prelijte sokom od pečenja .
6Pre posluživanja mlinci treba da odstoje u saftu bar 15 minuta .Ispečeno meso isecite na komade i poslužite s mlincima .
--------------------------------------------------
ĆURKA NA PODVARKU
POTREBNO
1 ćurka težine do 2,5 kg
300 gr masti
1 glavica sitno isečenog luka
2,5 kg kiselog kupusa
3 dcl vode
1 kašika sitno isečenog peršuna
so
biber
PRIPREMA
1Očišćenu ćurku , posoliti spolja i iznutra .
2Staviti u trbušnu duplju 100 gr masti , sašiti otvor i peći u umereno zagrejanoj rerni 225 c dva do tri sata prelivajući je sa vremena na vreme mešavinom masti i vode .
3Za to vreme ispržiti crni luk na preostaloj masti , dodati kupus , uliti vodu i kuvati polako dok voda ne uvri .Dodati peršun i biber .
4Pečenu ćurku izvaditi privremeno , izručiti kupus u sok od pečenja i pomešati .Spustiti ćurku na kupus , vratiti u rernu i peći još 20 minuta .
5U toku pečenja promešati kupus .
-----------------------------------------------------------------------------------------
PEČENA ĆURKA
POTREBNO
1 ćurka
150 gr masti ili ulja
so
PRIPREMA
1Ćurku posoliti spolja i iznutra , namazati mašću ili uljem i spustiti u tepsiju na preostalu mast ili ulje .
2Ćurku treba peći postepeno u rerni na 225c , dok ne dobije zlatno žutu boju .
3U toku pečenjaprelivati je povremeno sokom , dolivati vrelu vodu i skidati varjačom zapečeni sok sa zidova i dna posude .
----------------------------------------------------------------------------------------------
ĆURETINA SA MLINCIMA U GORGONZOLA SOSU
POTREBNO
500 g mlinaca
2 kom. poprečno sečene ćuretine
slatka pavlaka
sir gorgonzola
PRIPREMA
1 Mlinci se ostave u vrelom mleku da omekšaju. Za to vreme ćuretina se proprži na roštilju.
2 Kad se mlinci potpuno opuste u mleku, skine se ćuretina sa grila i stavi preko mlinaca, preko se doda sir i sve se to zapeče u rerni.
3 Poželjno je da se peče u zemljanoj posudi, ukusnije je.
4 Kad je jelo gotovo, pospe se slatkom pavlakom.
--------------------------------------------------------------------------------
PUNJENA ĆURKA 1
POTREBNO
Očišćena ćurka od oko 3.5kg
150g dimnjene slanine
250g pileće džigerice
700g skuvanog i oljuštenog kestena
70g očišćenih oraha
10g sušenih vrganja
2 praziluka
8 listova žalfije
2 grančice majčine dušice (timijana)
1 grančica ruzmarina
maslinovo ulje
so , biber
PRIPREMA
Očistite pileću džigericu od žilica , operite i iseckajte je .
Stavite vrganje u posudu , prelijte mlakom vodom i ostavite 20 minuta
da nabubre , a zatim ih ocedite .
Operite praziluk i iseckajte ga , a kestenje isitnite .
Zagrejte u šerpi dve kašike ulja i propržite seckanu slaninu i praziluk , zatim dodajte
džigericu , pečurke , so , biber dinstajte i mešajte 10 minuta .
Sklonite sa vatre i dodajte seckane orahe i kestenje .
Operite i osušite ćurku i iznutra . Posolite je iznutra i napunite nadevom .
Zašijte otvor , a batake i krilca pričvrstite uz telo .
Sitno iseckajte aromatično bilje . Stavite ćurku u pleh , prelijte je uljem i pospite
biljem , posolite i pecite u rerni na 180 c oko 2.5 sata , povremeno prelivalući sokom
od pečenja ili toplom supom .
Pečenu ćurku stavite na veliki tanjir za serviranje , prelijte sokom od pečenja i odmah
poslužite uz pečen krompir .
POTREBNO
1 veća ćurka
1 kg krompira
2 dcl pavlake
150 gr masti
20 gr maslaca
biber, so
200 gr šunke
3 jaja
PRIPREMA
Mladu ćurku oprati, posoliti, namazati spolja mašću i ostaviti da stoji do upotrebe.
Jedan kilogram krompira obariti, oljuštiti i propasirati.
Dve stotine grama šunke sitno samleti, dodati u pasiran krompir, kao i 2 decilitra kisele pavlake (milerama), 3 cela jajeta, soli, bibera, 20 grama maslaca i 150 grama masti.
Sve to dobro izmešati. Spremljenu ćurku napuniti ovim nadevom i ušiti otvor da ne bi nadev ispao.
Ćurku staviti u đuveč , dodati 1 kašiku masti , staviti djuvec u pećnicu i peći ćurku na 200 c .
Za vreme pečenja češće prelivati mašću, vode ne treba dolivati.
Нема коментара:
Постави коментар