POHOVANI ŠAMPINJONI
POTREBNO
600 gr šampinjona
šaka maslina
100 gr sira
2 dcl pavlake
brašno
prezle
jaje
ulje
so
PRIPREMA
1Očistite pečurke i odvojite stabljike .
2Pomešajte sir i pavlaku , pa tom mešavinom napunite polovinu šampinjona .U svaku stavite po jednu maslinu bez koštice , pa zatvorite drugom pečurkom u koju ste takođe stavili malo sira .
3Pečurke uvaljajte u brašno , pa u jaja , a zatim u prezle .Pržite u vrelom ulju sa obe strane dok ne porumeni .
NAPOMENA
Šampinjone možete da punite i drugim nadevom , na primer trapistom i komadima šunke ...itd .
------------------------------------------------------------------------------
SLOŽENAC OD PEČURAKA
POTREBNO
250 gr pečuraka
100 gr crvenog luka
300 gr krompira
2 jajeta
so
biber
2 dcl kisele pavlake
20 gr butera
PRIPREMA
1Krompire oprati i skuvati u ljusci , u blago posoljenoj vodi . Oljuštiti pa iseći na kolutove .
2Pripremiti tvrdo kuvana jaja , pa i njih iseći na kolutove .
3Pečurke oprati , iseći na debele listiće i dinstati na malo butera-dok ne omekšaju .
4Vatrostalnu činiju premazati buterom , pa staviti red krompira , red pečuraka , red jaja , posoliti i pobiberiti .Nastaviti tako dok se svi sastojci ne potroše . Završiti sa krompirom , pa preliti kiselom pavlakom .
5Složenac peći na 225c , 15 - 20 minuta-dok ne porumeni .Odmah servirati .
NAPOMENA
Ovo jelo je izvrsno sa zelenom salatom .
--------------------------------------------------------------------------------
PEČURKE SA PAVLAKOM
POTREBNO
500 gr vrganja ili nekih drugih
gljiva
100 gr gomoljike
50 gr maslaca
4 dcl pavlake
so
biber
PRIPREMA
1Sveže vrganje i gomoljike obrisati čistom krpom , iseći na deblje režnjeve i prržiti na maslacu .Posoliti , zabiberiti pa kad pečurke porumene , smanjiti temperaturu i dinstati još desetak minuta .
2Uliti 3 dcl zagrejane pavlake i dinstati dalje na tihoj vatri dok pavlaka ne uvri napola .
3Dodati preostalu pavlaku , pomešati i odmah služiti .
---------------------------------------------------------------------------------------------------
ŠAMPINJONI NA LOZOVOM LIŠĆU
POTREBNO
500 gr šampinjona
20 listova lozovog lišća
2-3 češnja belog luka
2-3 lišća majorana
so
biber
PRIPREMA
1Izabrati sveže pečurke , izbrisati ih , odvojiti im peteljke .
2Tepsiju dobro premazati uljem , obložiti svežim listovima vinove loze , poređati šampinjonei ispeći u umereno zagrejanoj rerni .
3Za to vreme iseći sitno listove majorana i 2-3 češnja belog luka .
4Posoliti i obiberiti , pa od ove mešavine staviti pomalo u svaki šampinjon .
5Služiti toplo .
------------------------------------------------------------------------------------
ĐUVEČ SA PEČURKAMA
POTREBNO
750 gr babura paprika
250 gr pečuraka
2 glavice crnog luka
2 veća paradajza
50 gr dimljene mesnate slanine
1 dcl kisele pavlake
1 dcl slatke pavlake
1 kašika vegete
1 kašika aleve paprike
1 vezica peršuna
1 čen belog luka
mleveni crni biber
so
PRIPREMA
1Slaninu iseckati na kockice , pa je propržiti .
2Na masnoći koju je pustila - dinstati oljušten i isitnjen crni luk .
3Dodati oprane i na listiće iseckane pečurke , posuti alevom paprikom , malo posoliti , pa poklopljeno kuvati - dok sva tečnost ne ispari .
4Dodati na kolutove isečenu baburu , pa kuvati dalje- dok ne omekša , a zatim dodati i na kockice isečen paradajz .
5Posle 2-3 minuta preliti slatkom pavlakom , začiniti biberom , vegetom , znječenim belim lukom , posuti iseckanim peršunom i servirati .
NAPOMENA
Pri serviranju se može poslužiti i kisela pavlaka .
----------------------------------------------------------------------------
PAPRIKAŠ OD PEČURAKA
POTREBNO
400 gr pečuraka
100 gr crnog luka
50 gr mesnate slanine
2 kašičice aleve paprike
1 zelena papričica
1 manji paradajz
2 dcl kisele pavlake
1 kašika brašna
so
PRIPREMA
1Slaninu iseći na sitne kockice i pržiti nekoliko minuta .
2Dodati oljušten i iseckan crni luk , pa dinstati - dok ne omekša , a zatim posuti alevom paprikom , umešati isitnjen paradajz , doliti malo vode i kuvati na jakoj vatri - dok voda ne ispari .
3Tada dodati oprane i na manje komade isečene pečurke , papričicu , posoliti dinstati 15-20 minuta .
4Kada su pečurke meke , izmešati kiselu pavlaku sa brašnom , umešati u paprikaš , kuvati još nekoliko minuta , a yatim servirati .
NAPOMENA
Servirati sa noklicama , krompir pireom ili pirinčom .
Нема коментара:
Постави коментар