FAŠIRANE ŠNICLE OD PASULJA
POTREBNO
500 gr belog pasulja
1 velika glavica crnog luka
3-4 čena belog luka
2 zemičke
2 jajeta
2-3 dcl mleka
2-3 kašike prezli
1 vezica peršunovog lišća
so
mleveni crni biber
1/2 kašičice mlevenog korijandera
ulje za prženje
PRIPREMA
1Prethodno veče pasulj preliti mlakom vodom i ostaviti da omekša .
2Sutradan ocediti , preliti hladnom vodom i poklopljenog ga kuvati-dok sasvim ne omekša .
Propasirati .
3Crni luk oljuštiti i isitniti ,a beli luk zgnječiti i sve umešati u pire od pasulja .
4Zemičke iseckati , preliti mlekom , a zatim iscediti ,pa dodati u smesu zajedno sa umućenim jajima. Posoliti , pobiberiti ,začiniti korijanderom i isitnjenim peršunom ,a na kraju umešati prezle-toliko da se dobije glatka ,homogena masa .
5Formirati manje šnicle ,pržiti ih u vrelom ulju ,sa obe strane-dok ne porumene .Ređati ih na kuhinjski papir a zatim servirati sa nekim varivom ili pečenim krompirom i salatom .
----------------------------------------------------------------------
GRČKI PASULJ
POTREBNO
300 gr krupnog pasulja
1 limun
100 gr crnog luka
1,5 dcl maslinovog ulja
so
biber
malo supe
PRIPREMA
1Pasulj potopiti u vodu ,zatim sa malo soli napola skuvati .
2Posle toga propržiti crni luk u maslinovom ulju ,dodati pasuljj i supu , pa dinstati dok sasvim ne omekša .
3Začiniti solju , biberom i sokom od limuna ,pa služiti toplo .
----------------------------------------------------------------------
MAĐARSKE KUGLICE OD PASULJA
POTREBNO
4 zemičke
200 gr sitnog belog pasulja
1 velika glavica crnog luka
2 jajeta
200 gr brašna
3 kašike ulja
so
mleveni biber
PRIPREMA
1Prethodno veče pasulj preliti mlakom vodom i ostaviti ga da odstoji preko noći .Sutradan ocediti , preliti svežom vodom ,malo posoliti i poklopljeno kuvati ,na umerenoj vatri-dok ne omekša . Ocediti .
2Crni lukoljuštiti ,istniti i prodinstati na ulju , pa dodati na kockice isečene zemičke.Kada kockice porumene , dodati oceđen pasulj ,posuti brašnom , nakratko propržiti ,preliti sa oko 5 dcl vrele vode u kojoj se pasulj kuvao , dobro izmešati , pa skinuti sa vatre .Ostaviti da se ohladi .
3U hladnu smesu dodati umućena jaja , izmešati , posoliti , pobiberiti ,pa vlažnim rukamaformirati manje knedle .Kuvati ih u blago posoljenoj vodi - dok ne isplivaju na površinu .Izvaditi , ocediti i servirati .
4Ove knedle mogu se ponuditi kao lagano kuvano jelo sa raznim salatama , ali mogu biti i ukusan prilog za pečenje .
-------------------------------------------------------------------------------------------
ZAPEČEN PASULJ SA BRAŠNOM I MAŠĆU
POTREBNO
100 gr belog pasulja
200 gr brašna
100 gr masti
so
PRIPREMA
1Pasulj prethodno veče preliti mlakom vodom i ostaviti preko noći - da omekša .
2Sutradan pasulj ocediti , pa ga preliti sa 1 litar hladne vode , poklopiti i kuvati- dok sasvim ne omekša .
3Izmešati brašno i so , pa sipati u šerpu i stalno mešajući , bez masti ,pržiti-dok brašno ne požuti .
4Dodati 5 dcl zagrejanu mast , sve vreme mešajući (oprezno , jer prska).
5Na kraju , dodati oceđen pasulj , pa ga viljuškom malo izgnječiti .
6Može se servirati odmah , ali je jelo još bolje ako se zapeče u rerni-dok se ne stvori rumena kora
-----------------------------------------------------------------------------------------
PREBRANAC
POTREBNO
300 gr pasulja
8 glavica crnog luka
so
biber
3 kašičice aleve paprike
ulje ili mast
peršunovo lišće
PRIPREMA
1Pasulj prokuvati , pa prvu vodu baciti ,te ga u novoj vodi skuvati sa 2 glavice crnog luka ucelo .
2Preostali crni luk iseći na rebarca , posoliti i dugo dinstati na ulju ili masti , dolivajući pomalo vode - da omekša .
3Dodati alevu papriku i skloniti sa vatre .
4Tepsiju namazati uljem , pa ređati red oceđenog pasulja , red luka - tako da odgore bude pasulj .
5Svaki red posoliti i pobiberiti , te odgore preliti sa 4 kašike ulja , pa zapeći u rerni .
6Pre služenja posuti seckanim peršunom .
-----------------------------------------------------------------------------------
REZANCI SA CRVENIM PASULJEM
POTREBNO
500 gr crvenog pasulja
2 glavice crnog luka
1 šargarepa
4 kašike butera
1 feferona
2 čena belog luka
2 kašike paradajz-pirea
2 kašikabrašna
2,5 dcl supe
2,5 dcl crnog vina
400 gr širokih rezanaca
1 kašičica majčinica dušice
1 kisela pavlaka
so
biber
PRIPREMA
1Pasulj potopiti u vodu preko noći . Sutradan ga ocediti , naliti čistom vodom , posoliti i kuvati - dok ne omekša .
2Na buteru prodinstati si sitno iseckan crni luk i šargarepu isečenu na kockice , dodati izgnječen beli luk , sitno iseckanu feferonu i dinstati zajedno još nekoliko minuta .
3Umešati paradajz pire , posuti brašnom , naliti supom i vinom , promešati i krčkati , na slaboj vatri , oko 10 minuta .
4Na kraju , umešati kiselu pavlaku i oceđen pasulj , posoliti , pobiberiti , začiniti majčinom dušicom i još jednom prokuvati .
Нема коментара:
Постави коментар