SRNEĆI PAPRIKAŠ
1 kg odležanog srnećeg mesa od buta i rebara
1 kašika masti
500 gr crnog luka isečenog na rebarca
aleva paprika
biber
so
100 gr mladog kajmaka
1Meso oprati , iseći na manje komade i ostaviti na stranu .
2Propržiti na masti crni luk da malo porumeni .
3Dodati alevu papriku i biber , spustiti pripremljeno meso , poklopiti i pržiti desetak minuta .
4Naliti meso da ogrezne , posoliti i kuvati na tihoj vatri dok ne omekša .Po potrebi doliti još malo vode .
5U gotov paprikaš umešati mladi kajmak .
-------------------------------------------------
ZEC NA LOVAČKI NAČIN
POTREBNO
1 mladi zec
sok od jednog limuna
1 dcl ulja
1 struk majčine dušice
1/2 lovorovog lista
250 gr slanine isečene na kockice
100 gr maslaca
500 gr svežih pečuraka
so
2 lit crnog vina
PRIPREMA
1Od odležanog očišćenog zeca odvojiti leđa i bokove .Posoliti ih i ostaviti u zemljani sud , poprskati limunovim sokom i preliti uljem .
2Dodat biber , majčinu dušicu i lovorov list i ostaviti da odstoji u ovoj marinadi 6-7 sati , okrećući povremeno .
3Propržiti slaninu na zagrejanom maslacu i izvaditi je , a na preostaloj masnoći propržiti marinirano zečje meso .
4Vratiti slaninu , dodati pečurke , naliti vinom i proceđenom marinadom , pa kuvati na tihoj vatri dva ,do dva i po sata ili dok meso ne omekša .
5Pokupiti s umaka suvišnu masnoću i služiti .
------------------------------------------------------------------------------------------------
PEČENI SRNEĆI BUT
POTREBNO
1 kg srnećeg buta bez kosti
so, biber u zrnu
oko 5 kuglica borovnice
2 čena belog luka
70 g svinjske masti ili ulja
100 g suve slanine
2 šargarepe
1 glavica luka
1 kisela jabuka
3 kriške limuna
majčina dušica
1 kocka goveđe supe
1 dl belog suvog vina
PRIPREMA:
1 Pripremite začinsku mešavinu od istucanog bibera , borovnice i belog luka .
2 Meso očistite od kožice pa ga premažite delom začinske mešavine .
Tako premazano meso neka odstoji oko 1 sat.
Zatim ga posolite i stavite u posudu za pečenje, prelijte sa vrućom mašću , pospite
ostatkom mešavine začina i prekrijte slaninom .
3 U posudu za pečenje sa strane složite isečenu šargarepu , krupno naseckan
luk, kriške jabuka, limun i pospite majčinom dušicom .
4 Stavite da se peče na temperaturu od oko 200 C.
Za vreme pečenja meso polivajte mešavinom supe i vina.
Kad meso omekša, ostavite ga pokrivenog da malo odstoji.
5 Srnetinu isecite na parčad kao šnicle , složite na ugrijani tanjir, obložite šargarepom i lukom
i prelijte ostatkom vrućeg soka od pečenja.
NAPOPMENA
Uz pečenu srnetinu poslužite pržene krompire i salatu od cvekle.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
DIVLJA PATKA SA SLANINOM
POTREBNO
1 divlja patka, očišćena,
odležana u frižideru 2 dana, dobro obrisana
4 velike šnite suve slanine
1 velika kašika maslaca
2 velike kašike ulja
so , biber
limunov sok
PRIPREMA
1 Odležanu patku posolite, prelijte limunovim sokom i obložite slaninom .
2 Stavite je u pleh u kojem ste prethodno ugrejali maslac i ulje, prelijte s malo
mlake vode i stavite u zagrijanu rernu .
3 Pecite na srednje jakoj vatri (175°C) oko sat i po .
4 Za vreme pečenja patku okrećite i zalivajte sokom od pečenja .
------------------------------------------------------------------------------
ZEČETINA SA SLANINOM I PEČURKAMA
POTREBNO
1 kg zečetine bez kosti
150 g slanine
500 ml marinade od belog vina
1 kašika ulja
5 kašika maslaca
7 kašika konjaka
50 ml kisele pavlake
3 kašičice ljutog senfa
3 kašike soka od limuna
200 g šampinjona
biber
so
ulje
PRIPREMA
1 Špikovanu zečetinu staviti u marinadu i ostaviti na hladnom, da odstoji 8-12 časova.
2 Meso izvaditi iz marinade i ostaviti da se ocedi. Rernu uključiti na 175 stepeni.
3 U plehu zagrejati, ulje imaslac, špikovano meso staviti i peći sa obe strane.
U medjuvremenu prelivati konjakom.
4 Procedjenu marinadu umutiti sa pavlakom, pobiberiti, preliti špikovanu
zečetinu i na umanjenoj temperaturi peći 40 minuta.
5 Kada je pečeno izvaditi iz rerne i poklopiti da se ne hladi.
6 Saft iz pleha ocediti, umutiti sa senfom i prokuvati.
Dodati soli, bibera i limunovog soka.
7 Posebno na maslacu prodinstati pečurke, posoliti i pobiberiti.
Zečetinu servirati, preliti sosom i pečurkama.
-------------------------------------------------------------------------------
SRNEĆI GULAŠ
POTREBNO
500 g srnetine
50 g dimljene slanine
2 glavice luka
1 koren celera
2 kašike ulja
2 kašike paradajz pirea
100 ml crnog vina
začin od suvog povrća
list lovora
po grančica ruzmarina i majčine dušice
so, biber
šećer
500 g testenine (po izboru)
PRIPREMA
Iseckati meso na kocke , a slaninu na sitne komade . Iseckati i luk i celer .
Propržiti meso na jako zagrejanom ulju i izvaditi ga . Ubaciti slaninu , luk i celer i propržiti . Umešati paradajz pire , propržiti i zaliti vinom i 200 ml vode . Vratiti meso , dodati lovor i začinsko bilje . Posoliti , pobiberiti i dodati malo šećera i začina od suvog povrća . Krčkati 90 minuta , uz povremeno dolivanje vode .
Skuvati testeninu kao prilog.
Нема коментара:
Постави коментар