Укупно приказа странице

Jela sa govedinom ( 5 )


GOVEDINA SA KARIJEM


POTREBNO


150 gr govedine
1 jaje
1 kašika gustina                      
1 kašika soja sosa
310 ml ulja
kari



PRIPREMA


1Umutiti jaje ,pa dodati gustin , vino ,soja sos ,malo vode i meso isečeno na listove .
2To sve dobro izmešati ,a zatim dodati 10 ml ulja .
3Za prženje dobro zagrejati 250 ml ulja , izvaditi meso iz činije i peći ga dok ne promeni boju .Kad se ispeče , izvaditi ga iz ulja i ostaviti na papirni salvet da bi se ocedilo .
4U posebnom sudu dobro zagrejati 50 ml ulja,dodati kari prema ukusu i meso .Sve to promešati i servirati .





------------------------------------------------------------------------------------


HAJDUČKA TEPSIJA



POTREBNO


1 kg teletine
1 kg crnog luka
2 zelene paprike
2 kašike peršuna iseckanog                            
beli luk
2 kašike ulja
so
biber
250 ml  belog vina
1 šoljica vode


PRIPREMA


1Meso u komadu oprati , prosušiti čistom kuhinjskom krpom , posoliti i špikovati belim lukom .Špikovano meso staviti u glineni ( zemljani ) sud .
2Luk oljuštiti iseći na rebarca i njime prekriti meso .
3U jednu činiju izmešati papriku ( iseckanu na listiće ) peršun ,malo bibera , so i vino .Ovome dodati još šoljicu vode i ulja .
4Pripremljenim rastvorom zaliti meso , poklopiti sud ( poklopac od gline ) i staviti da se peče .
5Peče se na 180c najmanje 1 sat i 15 minuta .


NAPOMENA

Pokloppac od gline , obavezno pre poklapanja staviti desetak minuta u hladnu vodu , a dok pečenje traje ne otvarati ga .


------------------------------------------------------------------------

GOVEĐI GULAŠ



POTREBNO                                                                      

1.5 kg na krupnije kocke isečenog goveđeg buta
4-5 srednje velikih glavica luka
1.5 dl ulja
1/2 kašike brašna
3-4 kašičica vegete
soli i bibera po ukusu


PRIPREMA


1 Sitno iseckani luk začinjen vegetom propržiti na vrelom ulju (ne na prejakoj vatri),
  bez dodavanja vode, uz stalno mešanje.
2 Kada voda koju je luk pustio ispari, dodati meso, malo ga propržiti uz često
  mešanje i zatim naliti vode, toliko da prekrije meso.
3 Poklopiti i kuvati na tihoj vatri uz povremeno mešanje i dolivanje vode po potrebi.
4 Kada meso omekša, a luk se pretvori u kašu, dodati 1/2 kašike brašna
  razmućene u malo vode i dobro izmešati, da se ne bi zgrudvalo.

NAPOMENA

 Jelo služiti uz pire krompir ili testeninu.


----------------------------------------------------------------------------------------------------

GOVEĐI MEDALJONI



POTREBNO                                                  

4 goveđa medaljona
150 g slanine
4 kriške hleba
decilitar vinjaka
limun
maslac
ulje
so
biber


PRIPREMA


1 S trećine opranog limuna odvojte vrlo tanak žuti sloj kore.
     Preostalu koru izrendajte pa dodajte u kašičicu omekšalog maslaca.
2 Time namažite kriške hleba i pecite dva-tri minuta u rerni zagrejanoj na 250 stepeni.
3 Goveđe medaljone omotajte slaninom. Moraju celi biti pokriveni.
     Potom zavežite čvrstim koncem.
4 Ispržite sa obe strane na zagrejanoj smesi 20 g maslaca i tri kašičice ulja.
     Zavisno od ukusa, pržite duže ili kraće.
5 Zalijte zagrejanim vinjakom i čim krenu alkoholna isparenja, zapalite pa će govedina dobiti poseban ukus.
6 Posolite i pobiberite. Ceo postupak može da traje osam (za slabo pečeno meso) do 12 minuta.



NAPOMENA

Medaljone poslužite na ispečenom hlebu, na vrh stavite malo maslaca
-------------------------------------------------------


GOVEĐE PEČENJE SA CRNIM LUKOM



POTREBNO

1 kg goveđe plećke
1,5 dcl ulja
1 kg krompira                                              
24 glavice mladog crnog luka
1 kafena kašičica brašna
1 dcl jake goveđe supe- može iz kesice
so i biber



PRIPREMA


1 Odvojiti meso od kosti , raširiti ga na dasci i dobro izlupati tučkom za meso sa unutrašnje strane . Posoliti , pobiberiti , uviti u rolat i vezati kanapom . Ovako pripremljeno meso spustiti na   zagrejano ulje i pržiti oko pola sata okrećući ga da porumeni sa svih strana .
2 Dodati krompir koji ste prethodno oljuštili i isekli na četvrt propržene glavičice crnog luka .
3 Posoliti , pobiberiti , staviti u zagrejanu rernu i peći dok meso ne omekša , prelivajući ga   povremeno sokom u kome se peče .
4 Na 15 minuta pre služenja umešati brašno razmućeno sa supom , zagrebati varjačom po dnu posude da   se skine zapečeni sok , pa vratiti jelo u rernu i peći još desetak minuta .

Нема коментара:

Постави коментар