Укупно приказа странице

Kolači ( 15 )




-------------------------------------------------------


ČAR NA DAR


POTREBNO

250 gr margarina
140 gr šećera
8 kašika meda
250 gr čokolade                                
200 gr orasa
250 gr čar na dar

GLAZURA

200 gr čokolade



PRIPREMA


1Otopiti margarin , šećer , med i čokoladu .
2Dodati u vruće seckane orase i čar na dar .
3Razliti u tepsiju i preliti otopljenom ćokoladom .
4Kada se stegne iseći na štanglice .

---------------------------------------------------------------------------------

BOMBICE OD LEŠNIKA


POTREBNO


200 gr čokolade200 gr mlevenih lešnika            
2 kesice vanilin šećera
3 kašike ruma
2 belanca
100 gr šećera u prahu


PRIPREMA


1Pomešajte rendanu čokoladu , lešnike i vanilin šećer ,zatim dodajte dobro umućena belanca sa šećerom ,rum i ako treba malo vode .
2Oblikujte kuglice , uvaljajte ih u čokoladne mrvice i tucani lešnik .


--------------------------------------------------------------------------

KONTROA ŠNITE



POTREBNO


pakovanje kora za rozen tortu
6 dcl mleka
300 gr šećera
300 gr poparenog , osušenog ,                
 pa osušenog badema
300 gr mlevenog keksa
250 gr butera
125 gr margarina
1 čašica kontroa likera
 ili malo votke sa plavom bojom za kolače
strugana kora i sok od jedne pomoranđže

ZA GLAZURU

500 gr prah šećera
1 belance
1 čašica kontroa likera


PRIPREMA


1Prokuvajte mleko sa šećerom , sklonite sa ringle i dodajte sve ostale sastojke .Mešajte dok se sve ne sjedini .
2Prohlađenim filom nafilujte sve kore osim gornje . Prekrijte kolač folijom , pritisnite i teškom daskom ili knjigom i ostavite 24 sata da omekša .
3Za glazuru umutite prah šećer sa likerom i belancetom , i time premažite kolač .


----------------------------------------------------------------


BELI SAN



POTREBNO


300 gr bele čokolade
150 gr šećera
40  gr kokosovog brašna              
80  gr margarina
100 gr slatke pavlake
3 kašike konjaka


PRIPREMA


1Otopite margarin sa 150 gr bele čokolade i slatkom pavlakom uz stalno mešanje . U toku mešanja dodajte šećer u prahu , kokos , konjak .
2Stavite u kalup obložen folijom .Ostavite da odstoji osam sati na hladnom mestu i nakon toga oblikujte kuglice i prelijte belom čokoladom .



---------------------------------------------------------------------

KOCKE OD BANANA


POTREBNO

ZA KORU

4 jajeta
50 gr gustina
50 gr brašna
100 gr šećera
150 gr eurokrema

ZA FIL

6 dcl mleka
150 gr šećera
100 gr gustina
4 jajeta
20 gr želatina u prahu
6 banana


ZA DEKORACIJU

4 dcl slatke pavlake


PRIPREMA



KORA


1Belanca umutiti sa 25 gr šećera u čvrst šam.
2Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom pa dodati šam od belanaca i promešati .
3U pripremljenu smesu dodati brašno i gustin te polako promešati varjačom .
4Tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju smesu za koru ,Peći u zagrejanoj rerni na 200c dok ne porumeni .
5Pečenu koru premazati eurokremom .


FIL

1Ušerpu sipati 5 dcl mleka , dodati 100 gr šećera i ostaviti da proključa .
2Posebno umutiti preostalo mleko sa gustinom i žumancima , pa sipati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne .
3Belance umutiti sa 50 gr šećera . Šam od belanaca i nabubreo želatin dodati u topao fil .
4Koru vratiti u tepsiju , a zatim po njoj uzdužno u tri reda poslagati oguljene banane .Preliti ih prpremljenim filom i ostaviti u frižideru da se stegne .
5Kada se fil stegne , kolač premazati umućenom slatkom pavlakom .


--------------------------------------------------------------------------------------------

LEŠNIK ŠNITE



POTREBNO


ZA KORU

7 jaja
7 kašikašećera
7 kašika mlevenih lešnika                
4 kašike brašna
1 kašika kakaoa


ZA FIL

7 jaja
300 gr šećera
200 gr putera
200 gr lešnika

DEKORACIJA

3 šlaga



PRIPREMA


KORA

1Odvojiti belanca od žumanaca . Belanca umutiti u čvrst sneg , a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati šećer dok se ne otopi .
2Zatim postepeno dodavati jedno po jedno žumance pa potom brašno , mlevene lešnike i kakao muteći sve vreme .
3Pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smesu za koru .Peći na 180c.Pečenu koru poprečno preseći napola da se dobiju 2 kore .

FIL

1Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg .Zatim postepeno dodavati 150 gr šećera i mutiti da se otopi .
2Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom i kuvati na pari dok se ne zgusne .
3Ohlađenu smesu od žumanaca sjediniti sa umućenim puterom i lešnicima ,dodati šam od belanaca i polako promešati .
4Dekorisati šlagom .


--------------------------------------------------------------------------------------


DAMEN KAPRIC



POTREBNO


ZA KORU


250 gr maslaca
4 kašike šećera u prahu
4 kašike hladnog mleka
5 žumanaca                                    
250 gr brašna
1 kašičica praška za pecivo


ZA ŠNE


5 belanaca
1 limun
250 gr šećera u prahu

PLUS

200 gr marmelade od kajsije


PRIPREMA


1Umutite maslac sa šećerom u prahu i žumancima , pa dodajte mleko i dobro promešajte .Smesi dodajte kašiku po kašiku brašna pomešanog sa praškom za pecivo , pa mešajte da se masa ujednači , a potom izručite u pleh obložen papirom za pečenje .
2Pecite oko 20 minuta na oko 180 c , a onda izvadite iz rerne , premažite marmeladom i vratite da se peče na istoj temperaturi još deset minuta .Opet izvadite pleh nanesite sneg od belanaca koji ste ulupali sa šećerom i sokom od limuna , pa pecite još deset minuta .
3Isključite rernu i ostavite da odstoji jošpet minuta .
4Izvadite kolač iz rerne ,ostavite ga da se ohladi , pa ga isecite na kocke i poslužite .


-------------------------------------------------------------------------------------

LENJA PITA SA JABUKAMA



POTREBNO



ZA TESTO


220 gr maslaca ili masti                    
2 žumanceta
1 jaje
250 gr šećera
450 gr brašna
2 vanil šećera
6 kašika mleka
pola limuna


ZA FIL


2 kg jabuka
100 gr suvog grožđa
100 gr oraha
1 kesica cimeta


ZA PREMAZIVANJE

3 kašike džema od kajsije


PRIPREMA


1Penasto umutite žumance ,jedno jaje ,maslac ili mast šećer i vanil šećer . Dodajte mleko , narendanu koru  i sok od pola limuna , pa umesite testo .
2Za fil narendajte jabuke , pa ih dobro ocedite .
3Podmažite pleh , stavite polovinu testa i podignite malo ivice .Testo premažite džemom od kajsija , pospite seckanim orasima ,suvim grožđem i cimetom i preko rasporedite narendane , oceđene jabuke .
4Prekrijte drugim delom testa i pecite 40 minuta na 180c .



---------------------------------------------------------------------------------------

LONDONSKE ŠTANGLICE




POTREBNO



150 gr mlevenih oraha
150 gr maslaca              
400 gr šećera
7 jaja
150 gr brašna
prašak za pecivo
šolja dzema od kajsija
50 gr seckanih oraha



PRIPREMA



1Odvojte žumanca od belanca .Penasto umutite maslac , 150 gr šećera i žumance , pa dodajte brašno pomešano s praškom za pecivo .
2Testo tanje razvucite i stavite u podmazan pleh , pa pecite na umerenoj temperaturi .
3Od belanca i preostalog šećera umutite čvrst sneg , pa lagano umešajte mlevene orahe .
4Upola pečeno testo izvadite iz rerne , premazite ga tankim slojem dzema , a preko njegananesite šam od belanaca .
5Pospite seckanim orasima i vratite da se dopeče na slabijoj temperaturi .Gotov kolač prohladite , secite na štanglice i služite .



--------------------------------------------


KOLAČ SA VIŠNJAMA



POTREBNO


3 jajeta
1 kesica vanil šećera
8 kašika mleka                                        
1 kesica praška za pecivo
12 kašika šećera
12 kašika ulja
12 kašika brašna
300 gr zamrznutih višanja



PRIPREMA


1Sveže višnje operite i izvadite im koštice , a smrznute otopite i ocedite od soka .
2Umutite penasto jaja , pa dodajte šećer , ulje , mleko i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo .
3Mešanjem ujednačite i testo razlijte u podmazan pleh . Odozgo rasporedite višnje i pecite desetak minuta na 200c , a potom smanjite temperaturu na 180c i pecite još petnaestak minuta .
4Pečen kolač isecite na kocke i pospite šećerom u prahu .



----------------------------------------------------------------------------------------


 ČUPAVA KATA



POTREBNO



KORA

120 gr masti
120 gr šećera
4 žumanceta                                  
400 gr oštrog brašna
pola praška peciva


FIL


4 belanca
240 gr šećera
120 gr mlevenih oraha
kašika prezli
2 kašike pekmeza od kajsije ili šipaka  


ZA POSIPANJE

šećer u prahu



PRIPREMA


1Umutite penasto šećer , mast i žumanca , pa dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i umesite mekše testo .
2Za nadev umutite belanca , postepeno dodajući šećer , a zati ubacite orahe i prezle .
3Polovinu testa rastanjite po suvom plehu , premažite pekmezom , rasporedite nadev i stavite petnaestak minuta u rernu zagrejanu na 200c .
4Izvadite kolač i odozgo narendajte preostalo testo , koje ste držali u frižideru .Vratite u rernu da se dopeče.
5Pečeni kolač pospite šećerom u prahu i secite na nešto šire štanglice ili kocke .




------------------------------------------------------------------------------------------


EMBARGO KOLAČ






POTREBNO


3 čaše (od 2 dcl ) brašna
2 čaše šećera
2 čaše vode
pola čaše ulja
3 kašike dzema po želji
1 kašičica sode bikarbone
2 kašičice kakaoa




PRIPREMA


1Brašno , šećer , vodu , ulje , dzem , sodu bikarbonu i kakao i sjedinite i dobro izmešajte .
2Sipajte u pleh podmazan uljem i posut brašnom i pecite 20 minuta na 220 c .


NAPOMENA

Ukoliko volite jači ukus , umesto dzema u testo može te dodati dve rendane jabuke .
Gotov kolač može se preliti glazurom od čokolade


-----------------------------------------------------------------

KRUŠKE "LEPA JELENA"

POTREBNO                                                    

4 kruške
200 g čokolade za kuvanje
500 g sladoleda (po ukusu)
500 g šećera
100 ml šlaga
500 ml vode


PRIPREMA

Isitnite čokoladu , sipajte u šerpu , dodajte šlag , rastopite na pari i ostavite na toplom .
U drugoj šerpi rastopite šećer u vodi .
Oljuštite kruške , prepolovite ih , očistite sredinu i potopite ih i sirup od šećera .
Kuvajte ih na sasvim tihoj vatri oko pola sata dok ne omekšaju .
Izvadite ih rešetkastom kašikom , stavite na tanjir za kolače i svaku blago
zarežite na više mesta .
Ukrasite svaku polovinu kuglama sladoleda , prelijte kremom od
čokolade i odmah poslužite .

Нема коментара:

Постави коментар