Укупно приказа странице

Hleb , pite i peciva ( 8 )



SLANE KIFLICE


POTREBNO


TESTO

600 gr brašna
250 ml mleka
1 kašika suvog kvasca                      
1 kašičica šećera
1 kašičica soli

FIL

200 gr mladog sira
200 gr šunke



PRIPREMA


1Umesite testo , sačekajte da naraste , pa ga razvucite .
2Isecite ga potom na trougliće , pa nafilujte sirom pomešanim sa šunkom .
3Oblikujte kiflice po želji , stavite ih u pripremljen pleh , premažite žumancetom i na svaku stavite malo margarina .
4Pecite u rerni dvadesetak minuta na 220 stepeni .


------------------------------------------------------------------------------

DOMAĆI HLEB


POTREBNO


1   kg mekog brašna                              
750 ml vode
50  gr kvasca
2   kašike ulja
1   kafena kašika šećera
4   kafene kašike soli




PRIPREMA


1Prosejte brašno na dasci za mešanje.
2Rastvorite kvasac u mlakoj vodi, a potom dodajte so , šećer i sipajte brašno .Izmešajte sve sastojke varjačom i dodajte , ukoliko želite dve kašike ulja .
3Dugo rukama mesite testo .Pritisnite sredinu testa a onda presavijajte krajeve , sve dok ne postane glatko i ujednačeno .
4Stavite testo u dublju posudu i pokrijte ga mokrom krpom .Ostavite otprilike jedan sat , premesite , pokrijte i ostavite još pola sata .
5Stavite testo na dasku ili radnu ploču posutu brašnom , napravite hleb izduženog oblika i površinu blago udubite nožem .
6Premažite površinu hleba uljem i ostavite da još naraste 15 minuta .
7Zagrejte rernu na 190 stepeni .
8Prebacite hleb u blago podmazan pleh i pecite ga otprilike jedan sat .


--------------------------------------------------------------------


RAZLJEVUŠA


POTREBNO


1 čaša kiselog mleka ili jogurta    
pola čaše ulja
2 jajeta
1 kesica praška za pecivo
2 pune čaše brašna
300 gr sira
50 gr kajmaka
so


PRIPREMA


1Umutite jaja , jogurt ,ulje ,pa u to dodajte mrvljeni sir , omekšali kajmak ,prašak za pecivo ,so i brašno .
2Sve sjedinite i izlijte u pleh .
3Pecite 20 minuta na 200 stepeni .Isecite dok je toplo .



------------------------------------------------------------------------------------


RAŽANI HLEB SA KIMOM



POTREBNO


150 gr mekog ili oštrog brašna                
25 gr kvasca                                      
350 ml vode
2 kafene kašičice šećera
1 kašika ulja
350 gr ražanog brašna
1 kašika kima


PRIPREMA


1 Sipajte obe vrste brašna na dasku za mešanje i pomešajte ih .Dodajte kvasac razmućen u mlakoj vodi ,so , šećer ,ulje i kim .Žustro mesite dok ne dobijete glatko testo , stavite ga zatim u posudu ,pokrijte vlažnom krpom i ostavite jedan sat da naraste .
2Pažljivo premesite , stavite testo na radnu ploču posutu brašnom , uobličite izdužen hleb i napravite poprečne zareze na površini .
3Zagrejte rernu na 200 stepeni .
4Stavite hleb u podmazan pleh i pecite ga 20 minuta .
5Izvadite hleb iz rerne ,poprskajte ga mešavinom načinjenom od tri kašike ulja i tri kašike tople vode i vratite u rernu .Pecite ga još 20 minuta .



-----------------------------------------------------------------------

PITA SA MESOM




POTREBNO

600 gr kora za pitu
500 gr mlevenog mesa
glavica crnog luka
malo ulja
3 tvrdo kuvana jaja                          
biber
začinsko bilje
slatka mlevena paprika


PRIPREMA


5 jaja
200 ml kisele vode
200 ml ulja
200 ml kisele pavlake


PRIPREMA


1Na ulju prodinstajte iseckan luk i meso , te začiniti solju , biberom , suvim biljnim začinom i paprikom
2Sklonite s vatre i kada se malo prohladi , narendajte kuvana jaja .
3U podmazan pleh slažite dve kore ,a onda pospite mlevenim mesom . Kada složite pitu  , oštrim nožem isecite na parčad .
4Umutite jaja , pavlaku i kiselu vodu , prelijte pitu i ostavite dva sata da kore upiju preliv .
5Zagrejte ulje i kašikom sipajte po linijama parčića koje ste isekli nožem .
6Pitu pecite oko 40 minuta u zagrejanoj rerni na 200 c .




------------------------------------------------------------------------------------------------


POGAČICE SA SIROM OD PIVA



POTREBNO


300gr belog brašna
200gr kukuruznog brašna                              
150 gr sitnog sira
1,5dcl piva
1dcl ulja
1 prašak za pecivo
1 jaje
so
origano



PRIPREMA


1U posudi za mešanje sjediniti ulje , pivo , sitni sir , origano i malo soli po ukusu .
2Zatim postepeno dodvati mešavinu kukuruznog brašna , belog brašna i praška za pecivo i ručno mesiti dok testo ne počne da se odvaja od prstiju .
3Umešano testo prekriti krpom i ostaviti da odmori 30 minuta . Tokom mirovanja testo jednom premesiti .
4Odstojalo testo istanjiti oklagijom na debljinu od 1 cmzatim modlomželjenog oblika vaditi pogačice .
5Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega poslagati oblikovane pogačice .Premazati ih umućenim jajetom i peći u zagrejanoj rerni na 200c dok ne porumeni .




------------------------------------------------------------------------------------------

PITA SA MESOM I AJVAROM




POTREBNO


500 gr kora za pitu
500 gr mešanog mlevenog mesa
300 gr ajvara
4 jajeta
2 dcl pavlake
3 dcl mleka
1 dcl ulja
1,5 dcl mineralne vode
1 prašak za pecivo
so
biber



PRIPREMA


1Na malo ulja propržiti mleveno meso i začiniti po ukusu .Zatim ga skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi .
2U ohlađeno meso dodati jedno jaje i pomešati .
3Posebno umutiti ajvar sa žumancem .
4Odgovarajuću tepsiju nauljiti pa dno prekriti korom za pitu .Poprskati je mešavinom ulja i mineralne vode  te naneti drugu koru .Preko druge kore rasporediti malo fila od mesa i prekriti je trećom korom . Poprskati je mešavinom ulja i vode pa premazati sa malo fila od ajvara .Postupak filovanja ponavljati dok se ne utroši materijal .Završiti sa dve kore .
5Filovanu  pitu iseći na kocke .
6Posebno umutiti jedno jaje , 2 belanca , pavlaku , prašak za pecivo i mleko .Smesom preliti pitu i ostaviti je da odstoji 15 minuta .
7Peći u zagrejanoj rerni na 200c dok ne porumeni .




---------------------------------------------------------------------------------------------


PITA SA JUNETINOM I KROMPIROM




POTREBNO


500 gr tankih kora za pitu
1 veći praziluk
500 gr mlevene junetine
3 srednja krompira
3 jajeta
200 gr feta sira
vegeta                                    
biber
1 dcl ulja
2,5 dcl mineralne vode
1 prašak za pecivo




PRIPREMA


1Praziluk očistiti i iseći na kockice . Krompir oguliti i izrendati na krupno rende , a potom ga ocediti od suvišne tečnosti .
2Na malo ulja propržiti praziluk , a zatim dodati mleveno meso te i  njega propržiti da promeni boju. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode dok meso ne omekša , a suvišna tečnost ne uvri.
Dodati krompir i začine po ukusu , pa sve zajedno kratko propržiti .
3Na radnu površinu staviti koru za pitu poprskati je sa drugom korom .Duž jedne kore rasporediti malo fila od mesa i krompira .Bočne stranice presaviti ka unutra i urolovati .Na isti način od preostalog materijala oblikovati još savijača .
4Odgovarajuću tepsiju nauljiti i u nju poslagati savijače jednu do druge . Potom ih iseći na pravougaonike željene veličine .
5Posebno umutiti izmrvljen feta sir sa preostalim uljem , praškom za pecivo , jajima i mineralnom vodom tako da ne ostanu grudvice od sira .Umućenu smesu preliti preko pite i sačekati da kore upiju tečnost .
6Peći u zagrejanoj rerni na 180c dok ne porumeni .

Нема коментара:

Постави коментар